Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inkomens land- en tuinbouw in 2009 in diep dal

Voor veel land- en tuinbouwbedrijven was 2009 in financieel-economisch opzicht een slecht jaar. Het inkomen daalde ten opzichte van vorig jaar en in de glastuinbouw is de situatie zelfs dramatisch. De drastische verslechtering van de bedrijfsresultaten is vooral een gevolg van lagere opbrengstprijzen. Deze zijn mede veroorzaakt door de vraaguitval op exportmarkten na het uitbreken van de kredietcrisis. De omvang van de productie van de land- en tuinbouw is dit jaar wel toegenomen. De productiekosten zijn vooral door de lagere veevoerprijzen gedaald. Na het al matige jaar 2008 is het inkomen gemiddeld per land- en tuinbouwbedrijf nog net positief. Hoewel de verwachtingen voor de agrarische sector op de langere termijn niet ongunstig zijn, biedt de verslechterde financiƫle positie van veel bedrijven op dit moment weinig ruimte om te investeren in duurzaamheid en in versterking van de concurrentiepositie.




Tuinbouw

In alle sectoren van de tuinbouw, onder glas en in de open grond, daalt het inkomen. De mate van daling is wel sterk uiteenlopend. Vooral de glasgroente- en snijbloementelers worden hard getroffen door de tegenvallende afzetprijzen. Deze ondernemers hebben, evenals de bloembollentelers, al voor het tweede jaar op rij een negatief inkomen. Naast de sterk gedaalde opbrengstprijzen had de glastuinbouw ook te kampen met een gemiddeld hogere gasprijs, als nasleep van de piek in de olieprijzen in 2008. De rentabiliteit van de glastuinbouw daalt in 2009 naar 84, het laagste niveau dat ooit is vastgesteld door het LEI. Alleen voor de potplantentelers onder glas is de inkomensdaling beperkt. In de tuinbouw in de opengrond ligt dit jaar alleen voor de boomtelers het inkomen op een redelijk niveau. De champignonbedrijven hebben door tegenvallende exportresultaten te kampen met een forse inkomensdaling.

Klik hier om het rapport te bekijken

Bron: Wageningen UR
Publicatiedatum: