Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BioVak 2010 ook voor detailhandel en horeca.

Over enkele weken staat productie van en handel in biologische agrarische producten centraal tijdens de derde editie van vakbeurs BioVak. Op woens- 20 en donderdag 21 januari a.s. kunnen ook belangstellenden uit de horeca- detail- groothandelssector meer te weten komen over deze in opmars zijnde productgroep. In de IJsselhallen in Zwolle staan producenten en groothandelaren klaar om voorlichting te geven over hun biologische producten.

Op BioVak 2010 zullen meer dan 250 standhouders uit alle geledingen van de biologische keten zich presenteren. In de voorgaande edities werd vooral de nadruk gelegd op de productie. Afgelopen jaar verbreedde de beurs het aanbod en kwam ook het eindproduct zelf meer in beeld. Volgens de organisatoren van BioVak in Nieuwerkerk a/d IJssel, is deze ontwikkeling de opmaat is geweest naar een verdere uitbreiding van het aanbod van biologische consumenten- en horecaproducten op de vakbeurs.

De komende editie van de beurs kunnen horeca en detailhandel dus kennismaken met een divers productaanbod. De producten zijn niet uitsluitend afkomstig uit Nederland. De organisatie is verheugd, dat ook een vijftiental Franse biologische producenten en handelaren zich als deelnemer heeft gemeld. In een stand van tachtig vierkante meter presenteren zij onder andere: thee, gember, ravioli, paardenmelk, champagne, wijn, gedroogde vruchten, smaakassortiment voor industriële verwerking, voorgekookte bieten en groenten.

Veelzijdig

Voor een deel van het aanbod Nederlandse producten zal ICEM, in samenwerking met Van Eigen Erf, een speciaal ‘streekproductenplein’ inrichten. Bezoekers kunnen hier naar hartelust proeven van een breed scala biologische producten. Zonder volledig te zijn volgt hierna een bescheiden greep uit het veelzijdige aanbod.
 
De beursbezoeker kan voor biologische wijnen terecht bij een zestal Nederlandse wijnboeren: Wijngoed Montferland (Gendringen), De Wageningse Berg (Wageningen), Betuws Wijndomein (Erichem), De Reestlandhoeve (Balkbrug), Wijngaard de Plack (Groesbeek) en Klein Amerika (Groesbeek). Ambachtelijk gemaakt biologische kaas wordt gepresenteerd door kaasmaakster Magda Scholte uit Stroe die haar geitenkazen aanbiedt onder het merk ‘Stroese Dame’. De stadsboerderij Almere komt naar BioVak met, onder andere, smaakvolle ossenworst die in eigen beheer wordt geproduceerd. De Stadsboerderij legt zich toe op de productie van verse biologische producten, van brood tot groenten en zuivel.

Ook zullen dit jaar opnieuw Waddenproducten op de beurs aanwezig zijn. Onder het label Waddengoud is een aansprekend en breed assortiment delicatessen beschikbaar. Hiertoe behoort ook duurzaam gevangen vis van ‘Goede Vissers’.
Levende duurzaam gekweekte Vis: Tilapia. Een samenwerking project van AOC de Groene Welle en WUR. (Wageningen Universiteit Research)
Boerderij Hansketien uit Mantinge komt met geitenlamsvlees, een bijzonder product dat bij restaurant ‘De Gulle Waard’ in Winterswijk op de kaart staat.

Duurzaam

Behalve op het plein zijn ook voedings- en genotmiddelen elders op de beursvloer aanwezig. Voor thee gemaakt van natuurlijke ingrediënten wordt door Yogi Tea een theelounge ingericht. De melanges van dit bedrijf zijn gemaakt van uitsluitend natuurlijke producten. Verschillende theemelanges van dit merk zijn onder andere verkrijgbaar bij de bekende horecagroothandelsbedrijven De Kweker en Hanos.

Uit het Spaanse Andalusië komt een biologisch gecertificeerde olijfolie die onder het merk Suerte Alta door importeur Saborpuro uit Maastricht op de markt wordt gebracht. Deze olijven voor deze olie worden in eigen beheer geteeld. Zij zijn direct van de bomen afkomstig en worden dus niet van de grond geraapt. Duurzaam en ambachtelijk is de lijfspreuk van de Spaanse producent. De olijfolie is slechts een klein onderdeel van het brede biologische pakket dat deze importeur beschikbaar heeft.

Biologische wodka wordt op BioVak aangeboden door distilleerderij Rutte & Zn. uit Dordrecht. Deze wodka wordt gemaakt van biologisch geteelde tarwe. Het bedrijf voldoet aan de door Skal gestelde normen en de ‘100% Organic Grain Vodka’ komt tegemoet aan de hoge eisen die aan een organic product in Europa worden gesteld.

Biologische groenten en fruit worden aangeboden door Willem & Drees. Een jong bedrijf, dat zijn producten rechtstreeks betrekt van producenten. Deze producten worden in winkels, middels een shop-in-shop formule, in de omgeving van de producent aangeboden. Het betreft uitsluitend agf-producten en het aanbod hiervan wisselt met de seizoenen.
 
BioVak 2010 wordt georganiseerd door ICEM in met medewerking met de Vakgroep Biologische Landbouw LTO/Biologica - WUR - Louis Bolk Instituut - biokennis - Ministerie LNV - BioForum België - Skal - Provincie Overijssel - Land & Co. - VBP - Koksgilde - Warmonderhof.
Publicatiedatum: