Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

10 biertjes per dag voorkomt hartaanval

Dokters en voedingsdeskundigen waarschuwen al tijden voor een overmatig gebruik van alcohol. Maar wat blijkt? Mannen die dagelijks vier tot tien alcoholische eenheden (zoals een glas bier of wijn) naar binnen gieten, hebben de helft minder kans op hartaanvallen. Vrouwen profiteren ook van het effect, maar minder uitgesproken.

Link
Dat blijkt uit Spaans onderzoek bij 41.000 respondenten over hun drankgewoontes. Ze werden opgedeeld in volgende groepen: nooit gedronken, vroeger gedronken, drinken weinig (0 tot 5 gram alcohol per dag), matige drinkers (5 tot 30 gram per dag), zware drinkers (30 tot 90 gram) en hele zware drinkers (meer dan 90 gram alcohol per dag). Vervolgens werden de hartproblemen over een periode van tien jaar geregistreerd, en werden de twee aan elkaar gelinkt.

Resultaten
Gematigde drinkers hebben 51 procent minder kans om hartaanvallen te krijgen in vergelijking met wie nooit drinkt. Zware drinkers hadden 54 procent minder risico, en heel zware drinkers 50 procent minder risico.

Zuipen?
Eindelijk goed nieuws en een vrijgeleide om elke dag te zuipen? Niet echt, want het overmatige alcoholgebruik leidt wel degelijk tot een boek andere gezondheidsproblemen, zoals leverschade en vroegtijdig sterven.

Bloedklonters
Waarom leidt alcoholconsumptie dan tot minder hartaanvallen? Dat weten de wetenschappers niet, maar ze denken dat de alcohol bloedklonters vermindert en het glucosepeil beter regelt. De flavonoïden in wijn helpen ook de goede cholesterol vooruit.

Spanjaarden zijn de zesde zwaarste drinkers ter wereld, maar het land heeft ook een van het laagste aantal doden ten gevolge van hart- en vaatziekten ter wereld. Of dat echt enkel aan de alcoholconsumptie ligt en niet aan andere levensstijlkeuzes, werd niet onderzocht.

Bron: HLN
Publicatiedatum: