Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rabo boekt af op land- en tuinbouw

Rabobank gaat afboeken op oninbare leningen in de land- en tuinbouw. Veel boeren en tuinders kampen met afzetproblemen en lagere opbrengstprijzen. De afboekingen zijn nodig omdat een groeiend aantal agrariërs, met name in de glastuinbouw, niet meer aan zijn rente- en aflossingsverplichtingen kan voldoen, zo stelt Wim Thus, directeur landbouw bij Rabo Nederland.

Het inkomen van glastuinders en melkveehouders is dit jaar weggevaagd, blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI). Vooral telers van tomaten en paprika's zitten klem. Zij kunnen de financiering op investeringen in nieuwe kassen niet meer opbrengen. 'De glastuinbouw staat er zeer slecht voor', aldus Thus

Dubieuze crediteuren

Rabobank moet daarom voor het eerst sinds vele jaren een groter beroep doen op zijn voorziening voor dubieuze debiteuren. Over de hoogte van de afboeking doet Thus geen concrete uitspraken. Eerder heeft Rabo verklaard dat kredieten ter grootte van euro 1 mrd aan de glastuinbouw als 'onzeker' te boek staan. Dat komt neer op 15% van het uitstaande geld in deze deelsector. Rabo is veruit de grootste financier van de Nederlandse land- en tuinbouw.

Thus noemt de afboekingen inherent aan de activiteiten van de bank. 'Als je geen risico wilt nemen, moet je geen leningen verstrekken. Dit is "all in the game".' Hij zegt dat er geen sprake is van excessen. 'We hebben de zaak onder controle.' De extra afschrijvingen in de land- en tuinbouw liggen ook niet hoger dan die welke nodig zijn in de handel en industrie, benadrukt hij.

Geldpot

De bank kan voor de afwaarderingen putten uit een geldpot die in vorige decennia is gevormd. 'In ons rentetarief zit een component om verliezen op leningen op te vangen. Daarmee kunnen we uit de voeten,' legt Thus uit.

Rabobank wil zo veel mogelijk voorkomen dat boeren in de huidige crisis het loodje leggen. Zo nodig wordt extra krediet of overbruggingsfinanciering verstrekt, waarbij de overheid de helpende hand biedt. 'We creëren een langere remweg voor agrariërs. Ze krijgen tijd om hun positie nader te bepalen', aldus de Rabo-directeur.

Duidelijk hoger

Of de crisis zal leiden tot een versnelde uittocht van telers uit de sector durft hij niet te zeggen. Er staan meer agrarische bedrijven te koop dan in voorgaande jaren, maar het is ook moeilijker om kopers te vinden. Volgens het LEI is het aantal faillissementen in de land- en tuinbouw 'duidelijk hoger' dan voorheen. Maar het absolute aantal is nog beperkt, zo stelt de Rabobank. Gingen er vroeger tien agrarische bedrijven per jaar kopje onder, nu zijn het er dertig.

Het LEI wijst erop dat de Nederlandse landbouw relatief kwetsbaar is doordat ze veel sterker dan in omringende landen afhankelijk is van de export. Naast de glastuinders hebben vooral melkveehouders het zwaar te verduren. De melkprijzen zijn dit jaar met 10% à 20% gedaald. De afzet van zuivelproducten naar Rusland en Azië stagneert. Het kost moeite om kredietverzekering te krijgen op exportorders. Melkveehouders kampen gemiddeld met een liquiditeitstekort van euro 30.000. Dat is gelijk aan hun inkomen in het voorgaande jaar. Ze moeten nu interen op hun reserves.

Houders van legkippen springen er in 2009 juist positief uit door een geringer aanbod van eieren waardoor de prijzen oplopen.

Bron: Financieel Dagblad
Publicatiedatum: