Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veiling Hoogstraten: Israël als mogelijke partner voor winterproduct

Toen Veiling Hoogstraten enkele jaren geleden startte met specialties werd al snel duidelijk dat in de periode dat er geen eigen productie was, de vragen van de klanten toch bleven komen. Om de klanten een jaarrondconcept aan te kunnen bieden werd gezocht naar aanvullende producties uit het zuiden. Tot op de dag van vandaag koopt Veiling Hoogstraten de meeste specialties in Spanje. Door het steeds omvangrijker worden van dit project werd op de RvB beslist om deze oefening ook eens te bekijken voor paprika.Van 16 tot 19 november jongstleden werd een studiebezoek gebracht aan Israël. Israël heeft de laatste jaren een stevige reputatie opgebouwd in de productie van paprika. Door een residuprobleem in Spanje enkele jaren geleden kreeg Israël vrij spel om zich met kwaliteitsvolle paprika te profileren op de Europese markt.

Een belangrijke Belgische afnemer van paprika stelde de pertinente vraag aan Veiling Hoogstraten om opzoek te gaan naar winterproductie paprika buiten Spanje. Hiermee wil de klant zich indekken tegen mogelijke problemen, mocht er opnieuw iets fout gaan in Spanje. Voor ons leek Israël een geschikt alternatief en de moeite dit verder uit te zoeken.De productie van paprika in Israël situeert zich voornamelijk in de Arava Vallei, in het zuidoosten van Israël tegen de grens met Jordanië. Een lang uitgestrekt gebied met vergelijkbare opstanden als in Zuid-Europa. Belangrijke voordelen zijn het klimaat, de hoeveelheid licht, de lage ziektedruk. De nadelen zijn de afstand tot Europa, extra kosten in transport, watergebrek, politieke situatie, …

Op het moment van het bezoek waren de eerste paprika's van het nieuwe seizoen geoogst. Opmerkelijk was de zeer goede kwaliteit van het product, zowel aan de plant als klaar in de doos. De meeste telers zijn verbonden aan een “Kibboets” of soort van coöperatie. De structuur verzorgt de hele productieketen, van plantenaankoop tot centraal sorteren en verpakken. Internationale kwaliteitssystemen zoals Globalgap, HACCP, … zijn hier volledig geïntegreerd. Het merendeel van de productie wordt geëxporteerd. Landen als Rusland, USA en UK zijn heel belangrijke klanten.De gelegenheid deed zich voor om ook de teelt van aardbeien en tomaten te bekijken. Ook hier begon de productie los te komen. In totaal voert Israël ongeveer 1.000.000 kg aardbeien uit. Dit was in het verleden veel meer, maar tijdens de vorming van de Gazastrook zijn heel wat van de aardbeiproductiegebieden in Palestijnse handen gekomen. Aangezien de Palestijnen niet kunnen uitvoeren naar Europa zonder via Israël te passeren, is de productie volledig stilgevallen. De geteelde rassen zijn vergelijkbaar met de Californische types, lange platte vruchten met een stevige bijt en een goede smaak.

De export van tomaten heeft zich vooral gericht op de specialties. Ook hier liggen misschien nog mogelijkheden voor Veiling Hoogstraten
 
Publicatiedatum: