Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Versoepeling EU regels leidt tot meer gif

Jumbo en C1000 verkopen meest vervuilde sla en mandarijnen

Sla bevat meer bestrijdingsmiddelresten dan in 2008, mandarijnen doen het ietsje beter. Dat blijkt uit onderzoek dat Natuur en Milieu samen met Milieudefensie uitvoerde in tien Nederlandse supermarkten. Jumbo en C1000 bieden de meest vervuilde waren aan, Plus de schoonste. Door een grote versoepeling van de Europese regels zijn alle onderzochte sla en mandarijnen wél binnen de wettelijke norm gebleven.

Natuur en Milieu en Milieudefensie hebben meegewerkt aan een Europese supermarktmeting naar resten van bestrijdingsmiddelen in sla en mandarijnen. In Nederland blijken Jumbo en Lidl de meest vervuilde sla in de schappen te hebben, terwijl C1000 en Jumbo de meest vervuilde mandarijnen verkochten. Uit de Europese meting blijkt dat Spaanse telers duidelijk schoner produceren dan Nederlandse telers: Nederlandse sla bevatte een gemiddeld aantal van 2,5 bestrijdingsmiddelen, de Spaanse sla geen enkele.

Veel giftige stoffen aangetroffen

Chloorpyrifos is een van de schadelijkste aangetroffen middelen. Deze stof werd op 95% van de mandarijnen aangetroffen en kan bijdragen aan ernstige ontwikkelingsstoornissen bij jonge kinderen. Ook kwam de stof iprodion veelvuldig voor, die bekend staat als hormoonverstorend en kankerverwekkend. In totaal zijn maar liefst tien verschillende gifsoorten aangetroffen waarvan bekend is dat zij kankerverwekkend zijn, kunnen leiden tot verstoring van de hormoonhuishouding, voortplanting of ontwikkeling van met name jonge en ongeboren kinderen.

Schoner voor de wet, viezer voor de consument

De milieuorganisaties roepen de supermarkten op te streven naar groente en fruit zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Alleen dan wordt onze gezondheid optimaal beschermd. Een aantal supermarkten hebben al strengere eisen gesteld om tegemoet te komen aan de slappe Europese wetgeving. Volgens de wet lijkt ons voedsel schoner geworden, maar de normen zijn in 2008 versoepeld, tot soms wel 100 keer hoger dan het jaar daarvoor. Alle normen in Europa zijn gelijk getrokken met het land met de hoogste norm. Daarom mogen er nu hogere gehaltes bestrijdingsmiddelen op producten zitten dan voorheen. Natuur en Milieu heeft een rechtszaak bij het Europees Hof aangespannen om deze misstand in het Europese beleid recht te zetten en er voor te zorgen dat consumenten-bescherming voorop komt te staan.

Top 3 vervuilde sla

1. Jumbo
2. Lidl en C1000

Top 3 schone sla

1. Plus
2. Aldi en Super de Boer

Top 3 vervuilde mandarijnen

1. C1000
2. Jumbo
3. Albert Heijn

Top 3 schone mandarijnen

1. Hoogvliet en Coop
2. Aldi

Alle meetgegevens zijn gepubliceerd op www.weetwatjeeet.nl
Publicatiedatum: