Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Exportvolume glasgroenten blijft toenemen

De uitvoer van verse groente en fruit van Nederlandse origine, exclusief uien, is in de eerste tien maanden van 2009 bijna even groot geweest als in dezelfde periode in 2008. In januari t/m oktober 2009 bedroeg de uitvoer 2.102 miljoen kg, in januari t/m oktober 2008 was dat 2.107 miljoen kg. Een toename van de export is vooral zichtbaar bij tomaat, paprika, komkommer, aubergine, knolselderij en schorseneer. Dalingen zijn te zien bij peen, peer, appel, champignon, witte en rode kool, prei en sperziebonen. In september en oktober is de uitvoer van peer wel duidelijk aangetrokken, maar niet genoeg om de achterstand uit de eerdere maanden in te lopen.

Uit een vergelijking van januari t/m oktober 2009 met januari t/m oktober 2008 blijkt het volgende:
  • De uitvoer naar Duitsland is 4% gestegen, van 800 naar 832 miljoen kg. Er is minder prei, peen, hard fruit en sluitkool naar Duitsland gegaan, maar wel meer glasgroente en spruitkool.
  • De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is 4% afgenomen, van 333 naar 319 miljoen kg. Er is minder paprika, sla, witte kool, peen, prei en peer naar de Britse Eilanden gegaan, maar wel meer appel en tomaat.
  • De uitvoer naar Rusland is 27% gedaald, van 102 naar 75 miljoen kg. Er gaat minder hard fruit, tomaat, komkommer, peen en witte kool naar Rusland, maar wel meer paprika en aubergine.
  • De uitvoer naar België is met 7% afgenomen van 177 naar 164 miljoen kg. Er is minder peen, tomaat en sperzieboon naar België gegaan, maar wel meer schorseneer, appel, koolraap, spinazie, doperwten en paprika.
  • De uitvoer naar Frankrijk is 5% gestegen, van 115 naar 120 miljoen kg. Er is meer glasgroente en champignon naar Frankrijk gegaan, maar minder peen, peer en witte kool.
  • De uitvoer naar Zweden is met 10% afgenomen, van 101 naar 91 miljoen kg. Er is minder aubergine, komkommer, paprika, champignon, peen en hard fruit naar Zweden gegaan.
  • De uitvoer naar Italië is met 41% toegenomen, van 62 naar 88 miljoen kg. Deze toename is vooral aan de uitvoer van tomaten te danken. Ook ging er wat meer paprika en ijsbergsla naar Italië.
  • De uitvoer naar de Verenigde Staten is 55% gestegen, van 14 naar 22 miljoen kg. Vooral de uitvoer van paprika en tomaat naar de VS is toegenomen.
Bron: Productschap Tuinbouw, www.tuinbouw.nl

Publicatiedatum: