Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grote groeier Afrika met o.a. bananen

Arealen commercieel verbouwde gemodificeerde gewassen in 2008 wederom gestegen

Volgens de overzichten van ISAAA is in 2008 het aantal landen dat genetisch gemodificeerde gewassen commercieel verbouwde, met 3 gestegen tot 25. Relatief de sterkste groei was in Afrika te zien. Naast Zuid-Afrika verbouwden ook Burkina Faso (voormalig Opper-Volta) en Egypte genetisch gemodificeerde gewassen. Er wordt gespeculeerd of dit meer met de afnemende weerstand in de wereld te maken heeft of de ernstige bedreigingen die de Afrikaanse voedselvoorziening (denk aan de ziekteproblemen rond bananen in landen als Kenia en Oeganda) momenteel ondervindt.

Van de 25 teeltlanden worden er 15 gerekend tot de zich ontwikkelende landen en slechts 10 tot de geïndustrialiseerde landen. De verwachting luidt dat in 2015, wanneer er 2 decennia lang GGO-gewassen geteeld zijn, in niet minder dan 45 landen transgene gewassen op commerciële schaal geteeld zullen worden.
Een andere gesignaleerde trend was het oprukken van 'stacked traits', het combineren van ingebrachte kenmerken van verschillende aard in één gewas.

Het areaal (in 2007 not 114,3 miljoen hectare) in 2008 tot 125 miljoen hectaren wereldwijd. Gerekend in 'eigenschap-hectares', waarbij gewassen die meerdere transgene kenmerken in zich dragen, dienovereenkomstig zwaarder meetellen, was de toename procentueel nog indrukwekkender (15% in plaats van 9,4%). De verklaring hiervoor is dat in enkele van de grote landen die als eersten met de teelt van gemodificeerde gewassen begonnen, de markt nu wel zo'n beetje verzadigd is, en de 'groei' moet komen van het inruilen van 'single-trait-gmo's voor 'stacked-traits-gewassen'.

Je kunt ook vrezen dat het rekenen in trait-hectares de discussies eerder zullen verwarren dan verhelderen: waarom zou je een louter conventioneel veredelde maïsplant niet én tellen omdat hij én gele korrels heeft, én groene bladeren, én een pluim aan de top, én massa's vrouwelijke stijlen op elke spil?

Hetgeen niet wegneemt dat de ISAAA-publicaties, juist omdát de werkmehtodes goed worden toegelicht en ieder er zijn eigen favoriete berekening op los kan laten, op zeer veel enthousiaste gebruikers kunnen rekenen. 
Publicatiedatum: