Toekomst voor peulvruchten
Doel van de workshop was het inventariseren van mogelijkheden om de marktpositie van peulvruchten, zowel als diervoeder als voor menselijke consumptie, te versterken. Peulvruchten zijn eiwitrijke gewassen en kunnen daarom een belangrijke rol spelen bij het duurzamer maken van de voedselketen.
Productie van dierlijke eiwitten zijn vele malen meer belastend voor het klimaat dan plantaardige eiwitten, het beleid van de overheid is er steeds meer op gericht om ook de consument hier meer bewust van te maken, o.a. via het stimuleren van meer gebruik van plantaardige eiwitbronnen en minder vlees te gaan eten.
Er is tijdens de workshop uitvoerig gesproken over het imago- en smaakprobleem van bonen, erwten en linzen binnen het Nederlandse voedingspatroon en hoe dit zou kunnen veranderen. Een aantrekkelijker en meer gevarieerd aanbod van (nieuwe) producten op basis van peulvruchten én meer kennis over bereidingsmogelijkheden bij de consument, zijn hiervoor basisvereisten.
Tijdens deze middag hebben overheid en bedrijfsleven kennis, ervaring en nieuwe ideeën uitgewisseld en is een eerste zet gedaan naar meer samenwerking tussen de verschillende ketenschakels. Heeft u een mening hierover of specifieke ideeën dan horen we het uiteraard graag. Mail naar [email protected] of bel 079 - 34 70 604.