Jelle Ferwerda, hoofd voeding van de Sint Maartenskliniek: "Het aanbieden van streekproducten past in onze filosofie van optimale gastvrijheid. De keuze uit lekkere, verse regionale producten draagt bij aan het welbevinden en een voorspoedig herstel. Daarom kiezen wij voor producten van bedrijven binnen een straal van dertig kilometer rondom de Sint Maartenskliniek."
Rechtstreekse belevering
De producten worden rechtstreeks van de boeren aan de Sint Maartenskliniek geleverd, zonder dat er een groothandel of andere partij tussenzit. Huub Hubregtse van Stichting Streekgala: "Dit komt de versheid van de producten ten goede. Ook omzeilen boeren en tuinders hiermee vele tussenschakels, waardoor ze een eerlijker prijs voor hun producten kunnen krijgen."Stichting Streekgala
Stichting Streekgala is de schakel tussen boer en ziekenhuis. De stichting organiseert onder meer het transport en probeert dit zo efficiënt mogelijk te doen. Bestellingen worden gebundeld om de transportkostente reduceren en het milieu te sparen. In de praktijk betekent dit dat een boer zoveel mogelijk spullen van zijn collega's in de regio meeneemt. Streekgala stuurt het ziekenhuis één factuur voor alle bestellingen.
Gebiedscoöiperatie Oregional
De levering van streekproducten aan de Sint Maartenskliniek is voor de stichting Streekgala een stap in het kader van de opstart van de Gebiedscoöperatie Oregional begihn 2010. Deze coöperatie heeft tot doel de regionale afzet van streekproducten en diensten te organiseren en te vergroten. Op dit moment hebben 20 boeren zich bij de cooperatie aangesloten. Dat moeten er uiteindelijk tussen de 50 en 100 worden. De pilot met de Sint-Maartenskliniek verloopt naar tevredenheid en meerdere zorginstellingen, maar ook horeca en cateraars, zullen naar verwachting aansluiten. Zes zorginstellingen uit de regio, evenals 30 tot 35 restaurants, tonen interesse om streekproducten af te nemen.Regionaal distributiecentrum
De uitdaging voor de volgend jaar startende Gebiedscoöperatie Oregional is het goed organiseren van de logistiek. Nu transporteert de boer zijn producten nog zelf, maar in de toekomst zal een professioneel transportbedrijf dit grotendeels voor zijn rekening nemen. Er moeten dan immers veel meer locaties worden bevoorraad. Oregional gaat een lokaal distributiecentrum opzetten voor alle streekproducten. Het is nog niet duidelijk waar dit centrum precies komt.bron: Food Hospitality