
'Alleen zijn die er in Duitsland maar van augustus tot november, de rest van het jaar moet je kiezen tussen gekoeld of importfruit. Intuïtief zouden de meeste mensen kiezen voor de gekoelde Duitse appels vanwege de kleinere klimaatvervuiling. Dat klopt dan ook maar nauwelijks. Michael Bright, fruitonderzoeker aan de Universiteit van Bonn, heeft uitgerekend hoeveel broeikasgassen Nieuw-Zeelandse appels produceren bij vervoer per schip naar Duitsland. Dat is slechts een derde meer dan bij appels uit Duitse boomgaarden die vijf maanden werden gekoeld.
Een keuze voor lokale producten moet gemaakt worden vanuit een goed klimaatperspectief en seizoensgebonden teelten, sla in de winter in de verwarmde kas biedt geen voordeel. Saladeliefhebbers zouden daarom de voorkeur aan de winterharde veldsla moeten geven. "Gelijktijdig regionaal, biologisch en seizoensgebonden inkopen is ideaal", adviseert Haberland van de milieuorganisatie BUND. Bovendien is de biologische diversiteit voor de inheemse vruchten groeiend. In elke regio groeien tientallen rassen en op de internationale markt vindt u er slechts een handvol. Regionaal verbruik zal ook de lokale werkgelegenheid ondersteunen.