Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duits onderzoek: Minste vervuiling regionaal product

Biologische import of regionaal geteelde appel

Tholen - Het is een bekend dilemma voor iedereen die milieubewust wil kopen, je pakt de biologische appel om iets goeds voor jezelf en de natuur te doen en vervolgens valt het oog op het land van herkomst: Nieuw-Zeeland. Om redenen van klimaatverandering is het niet goed, maar wat is belangrijker, het vermijden van CO2-uitstoot of de biologische landbouw? Ongetwijfeld is het ideaal een verse biologisch geteelde appel uit een boomgaard in de regio.



'Alleen zijn die er in Duitsland maar van augustus tot november, de rest van het jaar moet je kiezen tussen gekoeld of importfruit. Intuïtief zouden de meeste mensen kiezen voor de gekoelde Duitse appels vanwege de kleinere klimaatvervuiling. Dat klopt dan ook maar nauwelijks. Michael Bright, fruitonderzoeker aan de Universiteit van Bonn, heeft uitgerekend hoeveel broeikasgassen Nieuw-Zeelandse appels produceren bij vervoer per schip naar Duitsland. Dat is slechts een derde meer dan bij appels uit Duitse boomgaarden die vijf maanden werden gekoeld.

Een keuze voor lokale producten moet gemaakt worden vanuit een goed klimaatperspectief en seizoensgebonden teelten, sla in de winter in de verwarmde kas biedt geen voordeel. Saladeliefhebbers zouden daarom de voorkeur aan de winterharde veldsla moeten geven. "Gelijktijdig regionaal, biologisch en seizoensgebonden inkopen is ideaal", adviseert Haberland van de milieuorganisatie BUND. Bovendien is de biologische diversiteit voor de inheemse vruchten groeiend. In elke regio groeien tientallen rassen en op de internationale markt vindt u er slechts een handvol. Regionaal verbruik zal ook de lokale werkgelegenheid ondersteunen.