Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meer winterpeen en boccoli; minder erwten en stamsperziebonen

Areaal groenten open grond licht geslonken

In 2009 werd op 75.800 hectare opengrondsgroenten geteeld. Ten opzichte van 2008 is dat een afname met 2.200 hectare. Noord-Brabant en Noord-Holland waren goed voor de grootste krimp met respectievelijk 660 hectare en 390 hectare. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2009.

Meer winterpeen en minder erwten

Winterpeen en broccoli tekenden voor de grootste areaaluitbreiding. Zo steeg het areaal winterpeen met 460 hectare en het areaal broccoli nam toe met 250 hectare. Daarentegen verminderde de oppervlakte erwten met 1.100 hectare en het areaal stamsperziebonen kromp met 510 hectare.

Groter groentenareaal in Gelderland en Limburg

In de periode tussen 1 april 2008 en 1 april 2009 is in tien provincies het areaal opengrondsgroenten afgenomen. De provincie Drenthe had de grootste relatieve afname met 36% (-320 hectare). Alleen in Limburg en Gelderland steeg de oppervlakte groenten in de open grond met respectievelijk 160 hectare en 70 hectare.

Flinke verschuivingen

Van een zestal opengrondgroenten is het areaal van 2008 op 2009 met meer dan 100 hectare toegenomen. Behalve winterpeen en broccoli zijn dit spinazie, schorseneren, asperges en aardbeien. Bij negen opengrondgroenten verminderde het areaal met meer dan 100 hectare. Dit waren naast erwten en stamsperziebonen ook spruitkool, tuinbonen, witlofwortel bloemkool, sla, uien en knolselderij.

Zie voor een aantal grafieken en meer cijfers de site van het CBS.

bron: CBS, 24/11/09 
Publicatiedatum: