Hans van Luijk over spruitenleed
Het zou jammer zijn als de spruit steeds meer van het menu gaat verdwijnen en daardoor ook niet meer door de Nederlandse telers geteeld kan gaan worden. Het betekent weer een verdere verschraling van ons productenpakket en minder variatie in wat we eten. Wat kunnen we doen om dit tij te keren? Daar is al veel over gezegd en geschreven. Als eerste moeten we goed nadenken over hoe we het product aanbieden aan de consument. Nu is het vaak een treurig gezicht, die groene netjes in het winkelschap. Het heeft kraak noch smaak.
Moeten we toe naar meer 'convenience' of juist meer traditioneel? Wat past het beste bij de huidige doelgroep en hoe bereik je nieuwe consumenten? Spruiten zijn zeer gezond en bevatten veel vitamine C, veel meer dan bijvoorbeeld sinaasappels en mandarijnen. Hier ligt dan ook een schone taak voor het Groenten Fruit Bureau om dit nadrukkelijk onder de aandacht van de consument te brengen met een breed gedragen, consumptiebevorderende, campagne in onze belangrijkste afzetgebieden.
Het is voor de gehele sector van belang dat een grootschalige spruitenteelt behouden blijft. De spruitentelers hebben een eerste goede stap gezet met het collectief 'Spruiten Vooruit'. Naast de deze zomer geformuleerde speerpunten moet dit collectief er ook aan werken dat smaak en kwaliteit voorop staan als de teler zijn rassenkeuze gaat maken want daar ligt de basis voor een goed product.
Het zou goed zijn als de gehele keten de plannen en initiatieven van 'Spruiten Vooruit' zou omarmen. Zo kan gezamenlijk geprobeerd worden de spruitenteelt een gezonde toekomst te geven.
Komt 'de wraak van het spruitje' dan toch? Laat het in ieder geval een comeback zijn.
Bron: Versdirect.nl, weblog Hans van Luijk