Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbei met een zendertje kan kwaliteit beter waarborgen

Stel dat een vrachtwagen vol aardbeien vanuit Turkije pech krijgt. Dan kun je in Nederland meteen beslissen om de vruchten niet naar de supermarkt, maar naar de sapproducent te brengen. Dit is een van de voordelen van RFID, identificatie met radiogolven. Kleine zendertjes (tags) en sensoren kunnen de aardbeien heel goed in de gaten houden. Zijn ze niet te warm vervoerd? Of heeft de vrachtwagen niet te veel geschommeld?

Met RFID kunnen miljarden euro's bespaard worden. Ongeveer de helft van de verse voedselproducten verdwijnt voortijdig in de afvalbak. Wageningen Universiteit becijferde dat het met name voor producten als aardbeien loont als je alle informatie over het vervoer weet. 'RFID is op dit moment nog duur om op elke verpakking te plakken', schetst Paul Bartels, projectmanager bij WUR. 'Daarom moeten er binnen de keten afspraken worden gemaakt, zodat niet de telers alleen opdraaien voor de kosten.'

Mobieltje

Volgens Bartels gaan de kosten voor RFID snel omlaag. De toepassingen zijn legio. De consument zou straks zelfs met zijn mobiele telefoon de informatie over het product in de supermarkt uit kunnen lezen. Vandaag was er een symposium over RFID in Venlo. Zo'n honderd belangstellenden uit de logistiek en de agrarische sector waren daarbij aanwezig.

Bron: Nieuwe Oogst
Publicatiedatum: