Tholen - Scherpenhuizen heeft de paprikateelt in het Spaanse Don Benito ingeruild voor een hogedraadteelt komkommers. "Ik denk dat we de enige in Spanje zijn die in een glazen kas komkommers telen", vertelt Martin Scherpenhuizen. Het bedrijf koos voor de komkommerteelt om complementair te zijn aan het Hollandse seizoen. "Met de paprika's hadden we te veel overlap en we willen en kunnen niet met het Hollandse seizoen concurreren."
Scherpenhuizen teelt in Don Benito - halverwege Madrid en Lissabon - op een areaal van 10 hectare komkommers van het ras Sabrina. De Spaanse teelt wordt begeleid door het Nederlandse echtpaar John enJolanda van der Lee en voormalig Versdirect-komkommerteler Edwin deCraen uit Etten-Leur. "De planten zijn in Nederland opgekweekt en per vrachtwagen naar Spanje vervoerd. Nu zijn ze aan het planten", vertelt Martin. "Begin december komen we in productie en dat willen we tot halverwege maart volhouden. Vervolgens kijken we of we kiezen voor een aansluitende teelt komkommers of galia/gele meloenen."

"Volgend jaar komen we halverwege oktober in productie. Het grote voordeel is dat we onze afnemers dan écht jaarrond komkommers kunnen aanbieden", vertelt Martin. Daarnaast is het een groot voordeel dat we praktisch residu-vrij kunnen telen, terwijl andere Spaanse komkommers vaak residuen bevatten van wel vier of vijf werkzame stoffen. Supermarkten ervaren dat als een groot voordeel!"

Voor meer informatie:
Martin Scherpenhuizen
Scherpenhuizen
De Keten 15
5651 GJ Eindhoven
Tel: 040-2584684
Fax: 040-2584612
www.scherpenhuizen.nl