Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rauwkost tijdens de zwangerschap

Groente en fruit verminderen diabetesrisico

Tholen - Gezonde voeding met veel groente en fruit tijdens de zwangerschap vermindert het risico van het ontwikkelen van type 1 diabetes bij ongeboren kinderen. Dat hebben Zweedse onderzoekers ontdekt aan de Universiteit van Göteborg. In het onderzoek werden 6000 bloedmonsters geanalyseerd van vijfjarigen. 

"Dit is de eerste studie waarin een verband bestaat tussen het eten van groente en fruit tijdens de zwangerschap en de ontwikkeling van type 1 diabetes", zegt onderzoekster Hilde Brekke. 

Bij type 1 diabetes produceren bepaalde cellen in de alvleesklier na verloop van tijd minder insuline. Dit leidt uiteindelijk tot insuline deficiëntie. In het bloed van de kinderen werden antistoffen aangetroffen tegen deze cellen.

Risico twee keer zo hoog. Van de 6000 onderzochte kinderen had 3% een verhoogd percentage waarden van deze antilichamen, of zelfs een volwaardig type 1 diabetes. Voor moeders die weinig groente en fruit aten tijdens hun zwangerschap was het aantal getroffen kinderen tot twee keer zo hoog. Het laagste risico werd aangetroffen bij kinderen waarvan de moeders aangaven elke dag groente en fruit te eten. 

"We kunnen op grond van deze studie niet zeggen dat groente en fruit zelf deze preventieve werking hebben", zegt Brekke. De onderzoekers zien de voeding van moeders echter als een waarschijnlijke oorzaak.