Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Biologische landbouw Turkije: "Izmir met stip bovenaan"

Het wereldwijde marktvolume voor biologische landbouw bedraagt op dit moment 11 miljard US dollar en zal de komende tien jaar doorgroeien naar 100 miljard US dollar. Turkije hoopt een deel van die markt te veroveren. Het land loopt volgens analisten nog zo’n 15 jaar achter met organische landbouw, maar is druk aan het moderniseren. Met name met Nederlandse kassenbouw in de regio Izmir, de meest kansrijke landbouwregio van Turkije.

De landbouwsector is, net als de rest van Turkije, bezig met een spectaculaire inhaalslag. Om meer kansen te hebben bij de export van hun producten op de internationale markt, zijn Turkse ondernemers hun productiemethoden aan het moderniseren. “Vooral op het gebied van glastuinbouw en organische landbouw wordt steeds meer gebruikgemaakt van technologie uit Nederland om te voldoen aan de criteria van de Europese Unie”, aldus Mehtap Yildiz, deputy representative van het Netherlands Business Support Office (NBSO). Dat kantoor werd een jaar geleden geopend tijdens de economische missie van staatssecretaris Frank Heemskerk van het ministerie van Economische Zaken.

Het NBSO is erg druk met de landbouwsector in de regio Izmir. De stad met zijn 3,7 miljoen inwoners en zijn achterland wordt gezien als de meest kansrijke landbouwregio in Turkije. Het gebied aan de Egeïsche Zee heeft de meeste geothermale bronnen van Turkije, is gezegend met een warm klimaat, heeft 300 dagen zon per jaar en veel vruchtbare landbouwgrond. Izmir staat met stip bovenaan de lijst van steden met de meeste biologische landbouw in Turkije. Bijna 8 procent van het landbouwareaal rondom Izmir is geschikt voor organische landbouw. Het percentage voor Turkije als geheel is slechts 0,54 procent.

Agrarisch hoogstandje

"Een van de belangrijkste projecten is Sera Culture", zegt mevrouw Yildiz. "Dat project is gericht op de ontwikkeling van een duurzame en concurrerende Turkse kassenbouwproductie en een langetermijnrelatie met de Nederlandse glastuinbouw." Er zijn plannen voor het opzetten van een nieuwe landbouwfaculteit op een van de zeven universiteiten in Izmir en voor een agrarische hogere beroepsopleiding. Ook op dit terrein wil Turkije graag samenwerken met Nederland.

Izmir heeft één van de grootste containerhavens in Turkije en het gebied rondom Izmir is na Konya de belangrijkste agrarische producent. Groenten – vooral tomaten en komkommers – vormen de bulk van de agrarische productie, gevolgd door fruit: olijven, druiven, mandarijnen, kersen, perziken en vijgen. Bovendien wordt 80-90% van de productie in de biologische landbouw geëxporteerd, vooral naar de EU. Het gaat om gedroogde abrikozen, rozijnen, hazelnoten, groenten, fruit, olijfolie, kruiden, en medicinale en aromatische planten.

Het afgelopen jaar kreeg het NBSO vooral veel handelsvragen uit de agrarische sector in Nederland. Daarnaast is er veel belangstelling uit de sectoren energie, logistiek, softwareontwikkeling en consumentengoederen. Yildiz: "Hun vragen variëren van het vinden van een distributeur, het verhuizen van hun productie naar de regio Izmir tot het vinden van een partner voor een joint venture."

Bron: Buitenlandse Markten, Ministerie van Buitenlandse Zaken
Publicatiedatum: