De landbouwsector is, net als de rest van Turkije, bezig met een spectaculaire inhaalslag. Om meer kansen te hebben bij de export van hun producten op de internationale markt, zijn Turkse ondernemers hun productiemethoden aan het moderniseren. “Vooral op het gebied van glastuinbouw en organische landbouw wordt steeds meer gebruikgemaakt van technologie uit Nederland om te voldoen aan de criteria van de Europese Unie”, aldus Mehtap Yildiz, deputy representative van het Netherlands Business Support Office (NBSO). Dat kantoor werd een jaar geleden geopend tijdens de economische missie van staatssecretaris Frank Heemskerk van het ministerie van Economische Zaken.
Het NBSO is erg druk met de landbouwsector in de regio Izmir. De stad met zijn 3,7 miljoen inwoners en zijn achterland wordt gezien als de meest kansrijke landbouwregio in Turkije. Het gebied aan de Egeïsche Zee heeft de meeste geothermale bronnen van Turkije, is gezegend met een warm klimaat, heeft 300 dagen zon per jaar en veel vruchtbare landbouwgrond. Izmir staat met stip bovenaan de lijst van steden met de meeste biologische landbouw in Turkije. Bijna 8 procent van het landbouwareaal rondom Izmir is geschikt voor organische landbouw. Het percentage voor Turkije als geheel is slechts 0,54 procent.
Agrarisch hoogstandje
"Een van de belangrijkste projecten is Sera Culture", zegt mevrouw Yildiz. "Dat project is gericht op de ontwikkeling van een duurzame en concurrerende Turkse kassenbouwproductie en een langetermijnrelatie met de Nederlandse glastuinbouw." Er zijn plannen voor het opzetten van een nieuwe landbouwfaculteit op een van de zeven universiteiten in Izmir en voor een agrarische hogere beroepsopleiding. Ook op dit terrein wil Turkije graag samenwerken met Nederland.Izmir heeft één van de grootste containerhavens in Turkije en het gebied rondom Izmir is na Konya de belangrijkste agrarische producent. Groenten – vooral tomaten en komkommers – vormen de bulk van de agrarische productie, gevolgd door fruit: olijven, druiven, mandarijnen, kersen, perziken en vijgen. Bovendien wordt 80-90% van de productie in de biologische landbouw geëxporteerd, vooral naar de EU. Het gaat om gedroogde abrikozen, rozijnen, hazelnoten, groenten, fruit, olijfolie, kruiden, en medicinale en aromatische planten.
Het afgelopen jaar kreeg het NBSO vooral veel handelsvragen uit de agrarische sector in Nederland. Daarnaast is er veel belangstelling uit de sectoren energie, logistiek, softwareontwikkeling en consumentengoederen. Yildiz: "Hun vragen variëren van het vinden van een distributeur, het verhuizen van hun productie naar de regio Izmir tot het vinden van een partner voor een joint venture."
Bron: Buitenlandse Markten, Ministerie van Buitenlandse Zaken