Een blik op de oogst van Robert Schilder en Kees Heegsma
De meeste telers in Groningen beleven meer plezier aan hun peenoogst dan vorig jaar. Er komen heel wat meer volle kisten van een hectare en daarmee is de opbrengst in Groningen prima te noemen. Dat geldt ook voor de kwaliteit, want er komt mooie uniforme schaaltjespeen van de Groningse percelen. Ook in Zeeland komt er mooie en uniforme peen uit de grond, met echter iets minder kilo’s dan in het hoge noorden. Gemiddeld genomen lijkt de peen in Noord-Duitsland op die van Groningen en de peen van België op die van Zeeland, al is de maatsortering bij de zuiderburen iets onregelmatiger en de opbrengst iets lager.
Gezonde tarra
De meeste peen oogt gezond, alhoewel er hier en daar wat tarra voorkomt door driepoten en muizenvraat. Driepoten kunnen ontstaan door structuurschade en hoge kaligiften aan het begin van het teeltseizoen. Ook het breken van de korst vlak vóór het bovenkomen van de peen kan driepoten veroorzaken. Het minimaal ontwikkelde wortelgestel wordt tijdens het rollen in de grond gedrukt en op de zo ontstane beschadiging kan een wortel gaan vertakken.Controle
Het is natuurlijk een prettig idee dat u op het oog gezonde peen de bewaarruimten in brengt. In de lange bewaarperiode kunnen echter alsnog problemen de kop op steken. Een tijdige partijcontrole kan veel ellende voorkomen. Door regelmatig van iedere partij een monster te wassen, kunt u bepalen welke partij het eerste afgezet moet worden. U kunt ook een monster gedurende 2 maanden wegzetten in een warme en vochtige ruimte van maximaal 20 ºC. Dit versnelt het verouderingsproces van de peen, waardoor eventuele problemen eerder zichtbaar worden. Onthoud: tijdige controle voorkomt teleurstellingen, ook als het gaat om peen uit de koelcel.Balans opmaken
De periode na de oogst is bij uitstek geschikt om de balans van het voorbije seizoen op te maken. Heb ik de juiste keuzes gemaakt en wat kan ik komend seizoen verbeteren? Een uitstekende bodemstructuur, goede ontwatering, een lage EC en voldoende beschikbaarheid van vocht zijn basisvoorwaarden om kwaliteitspeen te kunnen telen. Neem al deze facetten in uw evaluatie onder de loep.Het streven naar een lagere EC wordt door veel telers inmiddels serieus opgepakt. Inmiddels stellen steeds meer telers hun bemestingsstrategie af op de zoutgevoeligheid van peen. Ze bemesten op maat vanaf vier weken na opkomst en houden hun bemesting in de drie maanden vóór het zaaien beperkt. Het resultaat is zichtbaar: een opkomst die makkelijker verloopt en een minder negatieve beïnvloeding van de kiem door bodemherbiciden.
Nerac
Rassenkeuze
Op diverse locaties heeft u proefvelden met peenrassen kunnen bezoeken. Zo toonde Bejo Zaden op het PPO veld in Lelystad een nieuwe gladde, uniforme en veel belovende B-peen voor bewaring: Niland. In het segment CD-peen presenteerden we het ras Brest, die opvalt door de diep oranje kleur. Ibiza is het nieuwe zeer smaakvolle Imperator-ras. Natuurlijk ontbraken de zeer betrouwbare rassen Nerac, Narbonne, Nairobi en Nipomo niet.Gebruik de gegevens van deze proeven én die van uw eigen percelen om uw rassenkeuze te maken. Breuk- en scheurgevoeligheid, bewaarkwaliteit en uniformiteit zijn belangrijke aspecten. Het meest doorslaggevend blijft natuurlijk de betrouwbaarheid van een ras over meerdere jaren. Daarom: kies voor rassen waar u veel ervaring mee heeft en probeer nieuwkomers uit op kleinere schaal.
Wij wensen u een rendementsvol bewaarseizoen en veel succes met de voorbereiding voor het nieuwe seizoen.
Bron: Bejo Zaden
Robert Schilder
0651-230973