De logistiek in Zuid-Afrika is goed en de handel met Nederland heeft veel potentie. Een goede werkrelatie tussen de handelspartners over langere termijn is daarbij essentieel. Importeurs kunnen hieraan bijdragen door de producent te informeren over de conditie van het product bij aankomst, of over de prijs waarvoor het hier op de markt wordt gebracht. Producenten ter plaatse zijn bovendien zeer gemotiveerd om hun productiewijze om te schakelen naar een biologische productiewijze. Transport gaat vaak per schip en heeft daarmee een minimale carbon foot print vergeleken met transport per vliegtuig.
Volumes zijn nog te klein
Nu al worden (bewerkt) fruit en wijn in grote volumes verhandeld tussen de beide landen. Het grootste struikelblok voor biologische producten is dat met name kleinschalige bedrijven niet genoeg volume produceren voor de export. Het combineren van volumes in één scheepsvracht kan hier een oplossing bieden, naast kennisopbouw over biologische productie en aandacht voor het ontwikkelen van vaardigheden met betrekking tot exporteren. Er is nog geen verpakkingsbedrijf voor biologische groente en fruit dat gericht is op de export naar Europa. Ook zou met een effectief platform voor biologische producten in Zuid-Afrika de ketenorganisatie sterk kunnen verbeteren.Naar biologisch fruitsap is bijvoorbeeld wereldwijd veel vraag, maar capaciteit om te persen moet ingehuurd worden bij gangbare persen. Dat is duur, omdat deze helemaal schoon gemaakt moeten worden na gebruik om aan de eisen van het biologische certificaat te kunnen voldoen. Meer perscapaciteit voor biologisch sap zou een grote verbetering zijn, want persen verkleint het volume en verlengt de houdbaarheid, zodat transport naar Europa minder duur wordt.
De workshop “Zuid Afrika; een unieke kans voor biologische handel” vindt plaats op
17 november 2009 bij het LEI/WUR in Den Haag. U kunt zich opgeven bij mw. Yuca Waarts, tel: 070-335884.
Het gehele rapport is te downloaden via deze link