Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Trend om historische groente op tafel te zetten zet door

De trend om historische groente op tafel te zetten zet door. De gewone supermarkt heeft pastinaak en schorseneren in het assortiment, maar ook meiraapjes of aardperen zijn veel gemakkelijker verkrijgbaar dan vijf jaar geleden. Dat oud-Hollands hip is, weten we nu wel, maar is het ook gezond? 'Vergeten groenten' worden ze genoemd, groentesoorten die door onze voorouders misschien wel elke dinsdag gegeten werden, maar waarvan wij de naam niet eens weten.

Jac Nijskens van het Historisch Groentenhof in Beesel is één van de redders in nood voor deze ouderwetse soorten. In verschillende tv-programma's en andere media propageren liefhebbers zoals Nijskens dat vergeten groenten weer een plekje op tafel verdienen. En met succes. Door veel persaandacht en bijvoorbeeld de kookboeken van Jamie Oliver, ook dol op groenten als pastinaak en meiraapjes, is een aantal van dit soort groenten allang niet meer 'vergeten'.

Soorten als pastinaak, schorseneren en postelein zijn door de kleine hype inmiddels gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar. En ook zijn er bij bijna elke natuurvoedingswinkel wel één of meer ouderwetse, vaak lokaal geteelde bijzondere aardappelrassen te koop. Zijn dit soort historische soorten nu ook gezonder dan een doorgeteeld tomaatje uit de kas of een zak voorgesneden roerbakmix? Het antwoord is niet 1,2,3 te geven. Voorsnijden levert natuurlijk wat vitamineverlies op, maar als je de vergeten groenten helemaal in stijl naar grootmoeders recept doorkookt, heb je hetzelfde effect.

Elke groentesoort, net bedacht of al 2500 jaar oud, bevat een eigen, unieke mix van gezonde stoffen. Vergeten groenten ook. Dat vroeger hogere vitaminegehaltes gemeten werden, blijkt te komen doordat de meetapparatuur nu veel secuurder werkt. Het gezondste aan de revival van deze soorten, is dat ze het gemakkelijker maken om te variëren.

Bron: gezondheid.plusonline.nl
Publicatiedatum: