Trend om historische groente op tafel te zetten zet door
Jac Nijskens van het Historisch Groentenhof in Beesel is één van de redders in nood voor deze ouderwetse soorten. In verschillende tv-programma's en andere media propageren liefhebbers zoals Nijskens dat vergeten groenten weer een plekje op tafel verdienen. En met succes. Door veel persaandacht en bijvoorbeeld de kookboeken van Jamie Oliver, ook dol op groenten als pastinaak en meiraapjes, is een aantal van dit soort groenten allang niet meer 'vergeten'.
Soorten als pastinaak, schorseneren en postelein zijn door de kleine hype inmiddels gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar. En ook zijn er bij bijna elke natuurvoedingswinkel wel één of meer ouderwetse, vaak lokaal geteelde bijzondere aardappelrassen te koop. Zijn dit soort historische soorten nu ook gezonder dan een doorgeteeld tomaatje uit de kas of een zak voorgesneden roerbakmix? Het antwoord is niet 1,2,3 te geven. Voorsnijden levert natuurlijk wat vitamineverlies op, maar als je de vergeten groenten helemaal in stijl naar grootmoeders recept doorkookt, heb je hetzelfde effect.
Elke groentesoort, net bedacht of al 2500 jaar oud, bevat een eigen, unieke mix van gezonde stoffen. Vergeten groenten ook. Dat vroeger hogere vitaminegehaltes gemeten werden, blijkt te komen doordat de meetapparatuur nu veel secuurder werkt. Het gezondste aan de revival van deze soorten, is dat ze het gemakkelijker maken om te variëren.
Bron: gezondheid.plusonline.nl