Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groenten en fruit enigszins koken maakt nutriënten vrij

Een team Vlaamse onderzoekers heeft aanwijzingen dat het enigszins koken van groenten en fruit ervoor zorgt dat het lichaam er meer voedingsstoffen uit kan opnemen. Ze hebben dit alvast bewezen inzake hardere wortelstukjes: deze gaven minder β-caroteen ('provitamine A') vrij dan deze die gekookt waren. Of, in vakjargon: er bestaat een negatieve relatie tussen de textuur en bio-toegankelijkheid van β-caroteen.

Recent werd door andere onderzoekers aangegeven dat de stevige celwand van fruit en groenten het vrijgeven van intracellulaire componenten (zoals nuttige voedingsstoffen) zou kunnen hinderen. Koken brengt dus soelaas. Het team verklaart dit door de omzettingen van pectine (depolymerisatie door β-eliminatie) tijdens de thermische behandeling.

Bron: Flanders' FOOD; New Food
Publicatiedatum: