Perceptie verschilt van technische smaak
De beleving van smaak (de ‘perceptie’) kan sterk verschillen van de echte smaak (de ‘technische’ smaak). Smaakonderzoek dat naast de ‘technische smaak’ ook de ‘beleving’ van een product meeneemt kan bij de introductie van nieuwe producten bijzonder waardevol zijn. Om de omzet van biologische producten te verhogen, moet vooral de biologische sector werken aan de ‘beleving’. Proefpersonen die positief staan tegenover biologische teelt, blijken als ‘biologisch’ bestempelde producten beter te waarderen dan proefpersonen die min of meer afwijzend staan tegenover biologische productie. Die laatsten beoordelen hetzelfde product als minder lekker!Smaakwetenschap
Smaakpanels van consumenten en getrainde experts kunnen vrij goed bepalen welke producten door een gemiddelde koper of eindgebruiker het beste op smaak worden gewaardeerd. Voor tomaat is tevens het ‘Smaakmodel’ ontwikkeld, waarmee de uitkomst van een consumentenpanel kan worden voorspeld aan de hand van enkele instrumentele metingen. Wetenschappelijke onderbouwing blijkt niet eenvoudig. Verschillen in productiewijzen laten zich bijvoorbeeld moeilijk onderzoeken. Ook bestaat binnen de biologische partijen vaak een aanzienlijke variatie in productkwaliteit.Tot nu toe is het niet erg effectief geweest om biologische producten zich op ‘technische smaak’ te laten onderscheiden. Om de biologische consumptie te stimuleren, kan de sector het geld beter investeren in beleving.
Voor meer informatie:
Wouter Verkerke
Wageningen UR
www.sysope.nl