
Tholen - Veredelingsbedrijf Takii is van oorsprong een Japans bedrijf en dat stralen ze graag uit tijdens de open dagen die vanaf dinsdag tot vandaag in De Kwakel worden gehouden. Hoogtepunt was de lunch die woensdag 23 september werd verzorgd door Chef-kok Akira Oshima van de Japanse sterkeuken Yamazato in hotel Okura in Amsterdam. Oshima bereidde diverse delicatessen met de Takii-rassen. "Mensen proefden rettich en vonden het opeens smaken als een zoete appel", vertelt Jelle Kleijn van Takii enthousiast. 
Enkele gerechten
"In Japan kun je op ieder moment van het jaar iets oogsten. Wij vullen dat aan met onze westerse veredeling, zodat we het hele rassenpakket van vroeg tot laat kunnen leveren, geselecteerd op smaak, bewaring en productie", vertelt Jelle Kleijn. Volgend jaar bestaat het veredelingsbedrijf 175 jaar. Inmiddels staat de vijfde Takii-generatie aan het roer van het veredelingsbedrijf. "Volgend jaar willen we het jubileum groots gaan vieren met de opening van de nieuwbouw", verklapte Jelle alvast.

De open dagen van Takii werden met name goed bezocht door buitenlandse gasten. "Buiten de Benelux werken we met buitenlandse distributeurs. Zo verkoopt Enza Duitsland ons gehele vollegrondsassortiment. Zij komen op deze dagen met de belangrijkste klanten en vertegenwoordigers kijken."
Tijdens de open dagen presenteerde Takii enkele nieuwe rassen.
De highlights:

Twee nieuwe snijbietrassen met mosterdsmaak. De smaak, kleur en vorm zijn een toevoeging voor de gemixte salade of als garnering voor de versmarkt. In vier weken kunnen de rassen worden geoogst.

Met de Chinese kool TEHA 037 F1 heeft Takii een nieuwe Chinese kool voor de bewaring. Volgens Jelle Kleijn heeft deze bewaarkool veel minder last van zwarte punten als de collega-rassen en blijft de kool na bewaring fris, groen en wit als je de buitenste blaadjes eraf haalt.

De Deense kool Verdeco heeft een hoge oppoot, waardoor hij makkelijker te snijden is. Takii hoopt deze kool grootschalig in Duitsland te introduceren.