Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische Boerenbond wil daling contractareaal diepvriesgroenten

Of 2009 de annalen ingaat als een hoogproductief jaar voor de diepvriesindustrie hangt nog even van het weer af. "Maar qua prijsvorming zal het geen grote tegenvaller worden", zegt Patrick Meulemeester, consulent van Boerenbond. "Maar het contractareaal moet onherroepelijk dalen". De kosten op bedrijfniveau zijn gestegen maar de verkoopprijs kon gehandhaafd worden. Ook de opbrengsten zijn, net als vorig jaar, van een behoorlijk niveau. Maar ook in de diepvriessector is de crisis voelbaar.

"We polsten onder meer bij een aantal diepvriesfabrieken en bij onze Nederlandse collega’s", zegt Patrick Meulemeester, tuinbouwconsulent Boerenbond. "Hieruit bleek weinig optimisme. Begrippen als dalende consumptie, overproductie en muntontwaarding keerden regelmatig terug".

Het contractareaal zal in elk geval moeten dalen. Sommigen spreken van een inkriming van het areaal met twintig procent, maar zo ver durft de consulent van Boerenbond zich niet uitspreken. "Het gezond verstand moet primeren", zegt Meulemeester. "We praten al jaren over de nefaste gevolgen van de overproductie. Het wordt tijd dat de hele sector hier op een eerlijke manier mee omgaat".

Patrick Meulemeester roept op tot grote voorzichtigheid. "De oogst van heel wat groenten moet nog gebeuren maar sommigen zijn al bezig met de planning van volgend seizoen. We hopen dat de telers uit de huidige situatie leren". In moeilijke omstandigheden draait het vooral rond efficiëntie, aldus Meulemeester. De prijs van de seizoenspacht moet volgens hem naar beneden en er moet goed nagedacht worden over voorraden en andere kosten.
 
Bron: Boer en Tuinder
Publicatiedatum: