Delhaize België opent gekoeld, halfgeautomatiseerd distributiecentrum
Amper 23 maanden na de afgifte van de bouwvergunning is het nieuwe centrum operationeel. In het nieuwe distributiecentrum zullen verse producten, inclusief ultraverse producten met een zeer korte houdbaarheid, verwerkt worden. Voorbeelden zijn kaas, charcuterie, voorgesneden groenten, voorverpakte vis en vlees, traiteur, self-traiteur, bereide maaltijden, en wild en gevogelte. In de komende maanden zal het aantal verse producten dat via DC Fresh II verdeeld wordt, nog verder uitbreiden. In maart 2010 moet het centrum op volle capaciteit draaien.
De bouw van de nieuwe ruimte startte in oktober 2007. Het gebouw is 12.000 m2 groot en 10 meter hoog. Er zijn 52 kades om te laden en lossen. Het halfgeautomiseerde distributiecentrum telt 48 picking stations met elk 150 slots en 32 kranen. Per uur kunnen 4000 kratten met verse producten worden verwerkt. Alle activiteiten vinden bovendien plaats bij een constante koele temperatuur van 2°C. Het centrum biedt werk aan 140 mensen.
Speciaal voor Delhaize werd een nieuw krat voor verse producten ontwikkeld. De kratten komen vol binnen en gaan ook vol weer buiten. Dat kan omdat verschillende producten in kleine volumes in één krat worden samengebracht, een belangrijke doorbraak in de voedingsretail in België. Volle kratten die in eenzelfde samenstelling naar de winkels moeten vertrekken, worden volledig geautomatiseerd behandeld. Dit levert een enorme tijdswinst op. Doordat elke krat individueel identificeerbaar is dankzij een unieke barcode en RFID tag is ook de traceerbaarheid van producten verhoogd, met name tot op kratniveau. Aangezien er minder kratten nodig zijn en ook de krattenpool efficiënter kan worden beheerd, realiseert Delhaize een aanzienlijke kostenbesparing.