Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aardappels plukken als aardbeien

Frank de Schutter teelt pootaardappelen op hydrocultuur

Agrariƫr Frank de Schutter (26) heeft wel een heel bijzondere en revolutionaire manier van aardappelen telen. Hij zet ze in een kas op water en plukt ze als aardbeien. Deze nieuwe manier van pootaardappels oogsten, levert veel voordeel op, verwacht de agrarische pionier. "In Nederland gaan de pootaardappelen allemaal direct de grond in. De kans op een virus of een bacterie is dan veel groter. In de kas niet. Daar gebeurt het telen en plukken allemaal steriel", aldus De Schutter. "ik verwacht meer aardappels aan een plant en een stabielere kwaliteit."



In Nederland is de jonge boer de eerste die op deze manier zijn poters 'kweekt'. In het buitenland gebeurt het al wel. Met veel succes. In februari ging de 26-jarige De Schutter naar Colorado in de Verenigde Staten. Een Amerikaanse akkerbouwer wilde hem en zijn partner in deze, Timo Tervoort van Living Foods, wel alles uitleggen over de zogenaamde hydroteelt (teelt op water). "In april hebben we de kas gebouwd en we zijn aan de gang gegaan. Timo is thuis in de hydroteelt en ik in de aardappelteelt. Zo hebben we samen een goedwerkend systeem ontwikkeld."

Volgens de jonge boer worden zijn nieuwe kasaardappeltjes in de watten gelegd. "Het zijn verwende nesten. Gekweekt bij een goed klimaat, zonder regen en wind en alle voeding die ze nodig hebben." Hij koopt de stekjes van een laboratorium. "Die gaan in de kas en daar groeien de pootaardappelen aan. De stengelsteeltjes zijn te zwak en zouden buiten het loodje leggen."

De Schutter verwacht dat hij per plantje in de kas ongeveer 40 tot 70 pootaardappelen kan plukken. Bij een normale pootaardappel zijn dat er veel minder. Nadat ze in de kas zijn geweest, gaan ze nog wel de grond in. In eerste instantie honderdduizend mini-knollen. "Maar ze hoeven niet zo lang in de grond. Dus ze kunnen ook eerder naar nze afnemers. Wij leveren namelijk basispootgoed." Dat wordt gekocht door andere akkerbouwers. Die stoppen ze dan nog een keer in de grond. "Dit is pootgoed voor de consumptieteler."

"Er komt nog heel wat bij kijken", zegt De Schutter die dezelfde apparatuur gebruikt als aardbeienkwekers. "Het daadwerkelijk plukken en telen van de 'wateraardappelen' is veel werk. Ik voel me soms echt een chirurg." En zo ziet hij er ook uit, want voordat hij de kas betreedt, kleedt hij zich helemaal om. "Handschoenen en een witte overall. Het moet allemaal steriel."

Collega-telers bekijken hem met scheve blikken, erkent De Schutter. Want veel boeren vinden dat aardappels in de grond horen. En - totdat ze worden gekookt - niet in water. "Er zijn wel aardappels die in kassen worden gekweekt, maar dan staan ze in potgrond. Dan loop je de kans dat schimmels ze aantasten. Bij hydroteelt gebeurt dat niet. Revolutionair!"

Bron: Dagblad van het Noorden
Publicatiedatum: