Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Handel met Zuid-Afrika kan biologische sector een impuls geven

Hoewel er in Nederland steeds meer belangstelling komt voor biologische producten, hapert de groei van deze markt doordat een constante aanvoer van verse producten niet gegarandeerd is. Zuid-Afrika kan een deel van deze producten door zijn ligging op het zuidelijk halfrond leveren in het Europese winterseizoen en is ook om andere redenen een aantrekkelijke handelspartner, zo concludeert LEI Wageningen UR in een onderzoek naar Zuid-Afrikaanse marktstromen van biologische groenten, fruit en wijn.

De logistiek in Zuid-Afrika is goed en de handel met Nederland heeft veel potentie. Een goede werkrelatie tussen de handelspartners over langere termijn is daarbij wel essentieel. Importeurs kunnen hieraan bijdragen door de producent te informeren over de conditie van het product bij aankomst, of de prijs waarvoor het hier op de markt wordt gebracht. Producenten ter plaatse zijn zeer gemotiveerd om hun productiewijze om te schakelen naar een biologische productiewijze. Transport gaat veelal per schip en heeft dus een geringere carbon foot print dan transport per vliegtuig.

Volumes zijn nog te klein

Nu al worden (bewerkt) fruit en wijn in grote volumes verhandeld tussen de beide landen. Het grootste struikelblok voor biologische producten is dat met name kleinschalige bedrijven niet genoeg volume produceren voor de export. Het combineren van volumes in één scheepsvracht kan hier een oplossing bieden, naast kennisopbouw over biologische productie en aandacht voor het ontwikkelen van vaardigheden met betrekking tot exporteren. Er is nog geen verpakkingsbedrijf voor biologische groente en fruit dat gericht is op de export naar Europa. Ook zou met een effectief platform voor biologische producten in Zuid-Afrika de ketenorganisatie sterk kunnen verbeteren.

Naar biologisch fruitsap is bijvoorbeeld wereldwijd veel vraag, maar capaciteit om te persen moet ingehuurd worden bij gangbare persen. Dat is duur, omdat deze helemaal schoon gemaakt moeten worden na gebruik om aan de eisen van het biologische certificaat te kunnen voldoen. Meer perscapaciteit voor biologisch sap zou een grote verbetering zijn, want persen verkleint het volume en verlengt de houdbaarheid, zodat transport naar Europa minder duur wordt.

‘Black economic empowerment’

Door de onderzoekers van LEI Wageningen UR worden marktkansen in Europa gezien voor producten die naast biologisch ook Fair Trade gecertificeerd zijn. In Zuid Afrika moeten bedrijven sinds 2003 voldoen aan de regelgeving rondom ‘black economic empowerment’. Deze wet, de BEE-act, voorziet in eisen die gesteld worden aan arbeidsomstandigheden en eigenaarschap van de voorheen benadeelde bevolking in Zuid Afrika. Deze regelgeving is op sommige punten strikter dan de regelgeving voor het Fair Trade certificaat, waardoor het Fair Trade certficaat relatief eenvoudig kan worden verkregen. In combinatie met een biologische productiewijze wordt zo extra meerwaarde voor het product gecreëerd. Het is hiervoor wel essentieel dat er ook in Zuid Afrika wetgeving komt om het predicaat ‘biologisch’ te waarborgen. De verwachting is dat deze wetgeving binnen een tot twee jaar in werking treedt. Ondersteund door deze wetgeving, en in combinatie met Fair Trade kan de biologische handel in Zuid Afrika zich verder ontwikkelen.

Bron: LEI
Publicatiedatum: