Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veiliger voedsel leidt tot minder veilig kookgedrag

Ons voedsel wordt steeds veiliger door interventiemaatregelen in de productieketen. Dat leidt echter tot minder veilig kookgedrag van de consument. Om de voedselveiligheid via het kookgedrag van consumenten te kunnen verbeteren moeten een aantal onderwerpen beter in kaart gebracht worden. Dat concluderen onderzoekers van het LEI, onderdeel van Wageningen UR.

Het kookgedrag zal moeten veranderen. Kookgedrag is gewoontegedrag dat onbewust wordt uitgevoerd. Net geactiveerde informatie, bewustzijn van het gedrag, en aanleren van correct gedrag in de jeugd kunnen het gedrag veranderen. Een succesvolle interventie heeft een gestructureerde aanpak en sluit aan bij het gezondheidsprobleem, de achterliggende oorzaken, de doelgroep, het gedrag van die doelgroep en de betrokkenen bij de implementatie.

Om de voedselveiligheid via het kookgedrag van consumenten te verbeteren wordt aanbevolen om de volgende onderwerpen beter in kaart te hebben:

1. Wat zijn de zin en het effect van een nulnorm?
2. Wat is het meest risicovolle gedrag en welke doelgroep doet dat?
3. Hoe is een effectieve interventiestrategie te ontwikkelen die inspeelt op de drijfveren om het gedrag te sturen?

Bron: LEI - Wageningen UR
Publicatiedatum: