Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vetrijk dieet lijkt ook de hersenfuncties aan te tasten

Het eten van veel vette voeding lijkt ook de hersenfuncties aan te tasten. Die conclusie trekken onderzoekers van de univeristeit van Oxford op basis van een studie met ratten. De wetenschappers vergeleken een groep ratten die 7,5% van de dagelijkse calorieën via vet opnamen met een groep die een rantsoen kreeg met 55% van de calorieën uit vet. Na slechts 4 dagen produceerden de spieren van de dieren op het vetrijke dieet minder zuurstof om energie aan te maken. Hierdoor moest hun hart harder werken en werd het groter. Na 9 dagen duurde het bij hen ook langer om door een doolhof te lopen en maakten ze meer fouten dan de ratten op een vet-arm dieet.

De Britse onderzoekers leiden uit de de resultaten af dat een vetrijk dieet ten koste gaat van het kortetermijngeheugen en de mentale alertheid van de dieren. De wetenschappers onderzochten tevens de spiercellen van de ratten. Ze stelden vast dat de ratten op het vetrijke dieet een specifiek eiwit dat belangrijk is voor de energiehuishouding van lichaamscellen minder efficiënt wisten aan te maken.

Bron: University of Camebridge
Publicatiedatum: