U kunt ook zelf uw eerste bedrijfscontinuïteitsplan maken, gericht op een grieppandemie. Dit plan hoeft niet enorm uitgebreid te zijn. Misschien heeft u aan een paar A4-tjes genoeg. Dit kunt u daarna verbreden naar andere risico’s die uw continuïteit in gevaar brengen. Het ministerie van VWS heeft een tienpuntenplan opgesteld om u te helpen bij het opstellen van zo’n plan
De aanbevelingen zijn:
1. een persoon in uw bedrijf aanwijzen die verantwoordelijk is voor de voorbereiding op een grieppandemie2. informatie over de grieppandemie opzoeken
3. inventariseren welk personeel tijdens het werk verhoogd risico op besmetting loopt
4. nagaan wat u als werkgever kunt doen om ervoor te zorgen dat uw personeel zo min mogelijk wordt blootgesteld aan een griepvirus
5. bij uw klanten nagaan welke van de door u geproduceerde producten en diensten zij echt nodig hebben tijdens een grieppandemie
6. activiteiten inventariseren die essentieel zijn voor de levering van producten en diensten aan uw klanten en voor het blijven functioneren van uw organisatie tijdens een grieppandemie
7. in kaart brengen welke mensen en middelen u voor de beschreven activiteiten nodig hebt
8. inventariseren of u bij een personeelsuitval van 10 procent, 30 procent en 50 procent tijdens een grieppandemie de benodigde activiteiten, producten en diensten kunt blijven leveren
9. nagaan bij uw leveranciers of zij de producten en diensten die u echt nodig heeft, kunnen blijven leveren tijdens een grieppandemie
10. uw financiële risico’s in geval van een grieppandemie inventariseren
Bron: Handleiding bedrijfscontinuïteit bij grieppandemie van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.