Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overdekte boerenmarkt is kans voor duurzame regionale producten

Eerste LandMarkt medio 2010 geopend

Stedelijke consumenten vragen om duurzaam geproduceerd voedsel. Ze willen dat de kip buiten heeft gescharreld, dat het milieu wordt gespaard en dat de boer een redelijke prijs krijgt. Daarom is er steeds meer belangstelling voor regionaal voedsel dat op duurzame wijze wordt geproduceerd. De manier waarop het wordt verkocht, wordt ook steeds belangrijker: liever niet in een onpersoonlijke supermarkt, maar op plaatsen waar je voedsel kunt proeven en ervaren, én met de boer zelf contact hebt. Daarvoor is het project LandMarkt gestart.

LandMarkt wordt een overdekte marktplaats aan de rand van de stad, die in de genoemde behoeften voorziet. Boeren en lokale verwerkers verkopen daar hun dagverse regionale producten, zonder tussenkomst van de groothandel. Ook voor de andere dagelijkse boodschappen kan de klant er terecht. Door het directe contact met consumenten weten de aanbieders beter wat de klant wil. Daardoor kunnen producten beter op de wensen worden afgestemd. Klanten krijgen zo een stem in aanvoer, productie en verwerking en ze komen weer in contact met hun eten.

Achter het project LandMarkt gaat een groep van onderzoekers, kennisinstellingen, financiers en ondernemers schuil. Er wordt onderzoek uitgevoerd naar consumentenwensen, samenwerking in de keten en de planning van het voedselsysteem. Ook wordt aan beleidsmakers gevraagd hoe zij rekening houden met de stedelijke voedselvoorziening binnen ruimtelijke planning. Projectregisseur Anne-Claire van Altvorst van het innovatieprogramma TransForum zorgt samen met Jan Willem van der Schans en Mariët de Winter van LEI Wageningen UR voor het bijeenbrengen van de benodigde kennis. Medio 2010 wordt de eerste LandMarkt geopend.

Bron: Transforum
Publicatiedatum: