Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veneca: catering rommelt niet met biologisch

De Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) wijst de suggestie van het blad Biofood Magazine, dat er in de catering gerommeld wordt met 'vermeend' biologisch, ten stelligste van de hand. De criteria die de cateringorganisatie voor met biologische ingrediƫnten bereide voedingsmiddelen hanteert zijn per locatie en per samengesteld zelf bereid product controleerbaar, aldus de Veneca.

De term biologisch is van rechtswege niet van toepassing op de cateringbranche. Om toch een basis hiervoor te leggen heeft de branche ervoor gekozen dit te reguleren. De criteria zoals Veneca die heeft opgesteld is voor alle leden eenduidig, helder en inzichtelijk. Het gebruik van de term 'bereid met biologisch' is toegestaan op basis van de huidige regelgeving en is afgestemd met het ministerie van LNV. Het criterium 'minimaal 60% bestaat uit biologische producten' is per locatie controleerbaar en per samengesteld zelf bereid product controleerbaar.

Omdat de Veneca zorgvuldig wil werken is nog niet overgegaan tot algehele publicatie van de regeling, totdat de Raad voor de Acreditatie deze heeft geaccepteerd. Naar verwachting zal dit in het najaar het geval zal zijn. Veneca heeft ervoor gekozen om de criteria voor zelf bereide producten op te nemen in het certificatieschema juist om ervoor te zorgen dat de processen en producten controleerbaar en verifieerbaar zijn voor iedereen. De cateringorganisaties die zich hierop laten certificeren laten vervolgens zien dat zij zich houden aan die regels. Het onjuist toepassen van de regeling kan immers leiden tot verlies van het Veneca-lidmaatschap en het ISO-certificaat van het bedrijf.

De controle hierop vindt plaats door certificerende instellingen, onder de vlag van de Raad voor Accreditatie. De stelling van Biofood Magazine, dat onafhankelijke controle ontbreekt, is dus niet waar en tendentieus, aldus de Veneca.

Bron: Veneca
Publicatiedatum: