Global FoodSafety Initiative (GFSI)
Het GFSI, bestuurd door het CIES (een wereldwijd food business platform waarbij grote retailers zoals Tesco, Marks & Spencers, Metro, Superunie, Royal Ahold zijn aangesloten), speelt een belangrijke rol op het gebied van voedselveiligheidscertificering. Een van de hoofddoelen van het GFSI is het verbeteren van de efficiëntie op het gebied van audits voor verschillende normen bij bedrijven. Hiertoe heeft het GFSI een model ontwikkeld waar normen aan dienen te voldoen willen ze door de leden van het CIES geaccepteerd worden. Momenteel zijn de volgende meest relevante normen geaccepteerd: BRC, IFS, HACCP-B, SQF.GLOBALGAP - GFSI
Op 28 mei 2009 heeft het GFSI een persbericht uitgebracht. Hierin staat dat ze gezamenlijk gaan werken aan de ontwikkeling van een model voor de benchmarking van teelt-schema's. De eerste resultaten van deze samenwerking zijn aangekondigd betreffende GLOBALG.A.P. Fruit and Vegetable.Uiteindelijk zou dit moeten resulteren in meer mogelijkheden voor bedrijven in hun keuze van het meest geschikte teelt-schema voor certificering.
ISO 22000
ISO-22000 is de voedselveiligheidsvariant van de ISO-normen (zo is ISO-9001 bekend van kwaliteitscertificering en ISO-14001 van milieucertificering).Toen de ISO-22000 werd gepubliceerd zag men al wel dat dit een zeer geschikte norm zou kunnen zijn voor de food sector. Er waren echter nog een aantal bezwaren, vanuit met name de retail.
Door het GFSI is toen een analyse gemaakt van de ontbrekende zaken in ISO-22000 ten opzichte van normen als BRC, IFS en Dutch HACCP.
De algehele conclusie was toen dat de norm te algemeen was en dat specifieke eisen op het gebied van "basisvoorwaarden" (zoals benoemd in IFS en BRC in de norm zelf en bij Dutch-HACCP in bijlage 1) waren opgenomen.
Hier is vervolgens op gereageerd door de British Standards Institutions (BSI) door (gesteund door een aantal grote foodgiganten als Nestle, Unilever, Danone en Kraft) een specificatie te ontwikkelen waarin de gewenste "basisvoorwaarden" voor ISO-22000 zijn benoemd. Deze specificatie werd BSI-PAS 220:2008 genoemd. Samen met de al aanwezige eisen uit ISO-22000:2005 zou daarmee aan alle eisen van de GFSI voldaan moeten zijn. Nu moest het alleen nog in een certificeerbaar geheel gegoten worden. Dat heeft de Stichting Certificatie Voedselveiligheid vervolgens gedaan.
Food Safety System Certification (FSSC) 22000
Door de Stichting Certificatie Voedselveiligheid is aldus een schema gepubliceerd: FSSC 22000. Dit is een combinatie van de eisen uit ISO-22000:2005 en BSI-PAS-220:2008. In februari 2009 heeft men dit schema ter beoordeling bij het GFSI ingediend voor goedkeuring.De FSSC-22000 is gratis van te downloaden via: www.fssc22000.com. Deel 1 omvat de eisen waaraan bedrijven moeten voldoen om een certificaat te behalen.
Op 27 mei is er een persbericht verschenen vanuit het GFSI betreffende FSSC 22000. Hierin wordt aangegeven dat de inhoud van FSSC 22000 door het GFSI is goedgekeurd. Zodra de FSSC 22000 volledig is geïmplementeerd zal dit de volgende norm worden die is geaccepteerd door het GFSI. Audits voor deze norm kunnen dus plaats gaan vinden.
Bedrijven die reeds voor ISO-22000:2005 zijn gecertificeerd dienen een aanvullende evaluatie van de BSI-PAS 220:2008 uit te voeren om aan de eisen van de FSSC 22000 te voldoen.
Vooralsnog is de scope van de FSSC 22000 gericht op producerende bedrijven. Bedrijven waar dus geen productie/bewerking plaatsvindt vallen dus buiten de scope
Conclusie
Met de GFSI-erkenning van FSSC 22000 als geschikte voedselveiligheidsnorm heeft de food sector weer een extra mogelijkheid om aan de eisen van de retailers te voldoen. Velen zullen dit zien als last en de kreet "weer een extra norm" zal vaak klinken. Maar die opvatting is niet helemaal juist. Bedrijven wordt juist nog meer keus en alternatief geboden om te voldoen aan de eisen van de retail. En dat is iets waar we eigenlijk tevreden over moeten zijn.Opgesteld door Martijn Pulles, adviseur Kleemans Agrifood.