Tholen - Het thema van de bijeenkomst van 'Agro Businessclub Westland' ging over de ideale bedrijfsgrootte en interne organisatie. Spreker Rob Baan vertelde uit te gaan breiden van 1,2 hectare naar 3 hectare. Toch was die uitbreiding maar bijzaak in zijn verhaal. "Wij leveren geen doos meer dan de markt vraagt. Voor mijn oesterblaadjes vraag ik 25 cent per stuk en het is oorlog omdat er zo'n schreeuwende vraag naar is!"
"Het is ongelofelijk hoe we hier in Nederland met de prijsvorming omgaan. Als duurste land van de wereld moet je geen goedkope producten maken. Wij zijn overal heel goedkoop in, maar ik maak er een sport van om duur te zijn. Elk jaar verhoog ik mijn prijzen. Ik wil nog weleens meloenen in Nederland gaan verkopen voor 15 euro", betoogde Rob. "De horeca - met name in Nederland - heeft het heel slecht. Het laatste wat de mensen nu gaan doen, is uit eten. En het allerlaatste wat ze willen als ze uit eten gaan is een cressje op hun biefstuk. En toch groeien we dit jaar met 20%!"

Mart Valstar proeft een oesterblaadje
Klik hier om de fotoreportage te bekijken van de ledenbijeenkomst van de Agro Businessclub Westland
Koppert Cress draait jaarlijks zo'n 85 beurzen. "We halen de topkoks vanuit de hele wereld naar mijn Cressperience. Gastronomen krijgen hier de kans om te werken op de sensationele MolteniPodium IV. Deze Ferrari onder de fornuizen weegt tweeënhalve ton en dat kost hij ook", vertelde Rob trots. "Tegelijkertijd hebben die bezoekers geen idee van de Westlandse glastuinbouw. Het Westland lijkt wel één van Nederlands best bewaarde geheimen."
Rob gaf de aanwezige tuinders nog een lesje mee. "Ook jullie produceren een uniek product. Ik mis vaak een stuk passie en productfierheid. Er valt zoveel meer met onze producten te doen. Waarom maken de tomatentelers geen tv-programma om tomaten te promoten. Tomaten zet je niet in de koeling. Acht van de tien handelaren weten dat niet. Laat staan de huisvrouwen en laat staan die puistkop in de supermarkt." Tevens gaf Baan aan dat er in de Nederlandse supermarkten op agf-gebied nog heel wat te verbeteren valt.

Nababbelen met o.a. Willem Baljeu, Harrie Schmeitz en Michiel Gerritsen
Klik hier om de fotoreportage te bekijken van de ledenbijeenkomst van de Agro Businessclub Westland