"Worteltjes zijn goed voor de ogen, of heb jij al eens een konijn meteen bril gezien?" Welk kind is niet opgegroeid met dit antwoord,telkens als u genoeg had van die oranje groente op uw bord? Dat wortelsook goed zijn om het risico op kanker te verminderen, was al eensgebleken uit onderzoeken. Nu heeft recent onderzoek aangetoond dat depreventieve werking groter is als de wortels in zijn geheel wordenbereid. Oftewel: snijd wortels dus niet rauw maar pas als ze gekooktzijn.
Inwortels zit het natuurlijke pesticide falcarinol, een stof die hetrisico op kanker verkleint. Wetenschappers van de Newcastle Universityontdekten dat het percentage falcarinol in hele wortels een kwart hogeris dan in plakjes, stukjes of geraspte wortel. Wanneer een rauwe wortelwordt gesnede, ontstaat er op de wortel meer 'open oppervlakte' waarvandaan meer stoffen uit de groenten kunnen 'ontsnappen'. Als de worteleerst wordt gekookt, blijft de groente als het ware gesloten en kunnenvoedingsstoffen er niet uit. Aardige bijkomstigheid: uit een blindetest bleek dat mensen wortels die pas gesneden zijn na het koken,lekkerder vonden dan wortels die in kleinere stukjes waren gekookt.
Inhoeverre het regelmatig eten van heel gekookte wortels meetbaar effectheeft op het risico op kanker bij mensen, moet echter nog blijken. Dewetenschappers kwamen tot hun bevindingen na experimenten met ratten.Of het bij mensen ook zo werkt, is nog de vraag. In een reactie op destudieresultaten liet dr. Kat Arney van de Cancer Research UK optekenendat niet zozeer een specifiek soort voedsel een rol speelt in hetverlagen van risico op kanker, maar eerder gevarieerd dieet met eenscala aan groente en fruit.
Bron: ziekenhuis.nl