Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
9 bijzondere rassen geselecteerd (10 foto's)

Rijk Zwaan lanceert ‘smaaklijn’

Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan gaat speciale aandacht besteden aan rassen die zich onderscheiden door een bijzondere smaak. Met de productlijn Sensational Flavours wordt vooral ingespeeld op het hogere segment van de markt. Voor Sensational Flavours zijn in eerste instantie 9 bijzondere rassen van Rijk Zwaan geselecteerd, die zich onderscheiden door een bijzondere smaakbeleving. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om tomaten met een verrassende zoet-zuurbalans, of een aubergine die significant minder olie absorbeert, en daardoor beter geschikt is om te bakken.



Flavour Manager Bauke van Lenteren is bij Rijk Zwaan verantwoordelijk voor de nieuwe productlijn: "De rassen voor Sensational Flavours zijn geselecteerd op basis van sensorisch onderzoek en garanderen een aantoonbaar onderscheidende smaakbeleving. We verwachten dat deze producten vooral meerwaarde bieden aan bijvoorbeeld foodservice-bedrijven en het hogere segment supermarkten. De productlijn heeft een eigen ‘look and feel’ en is daarmee voor de gehele keten herkenbaar. Naast Industrie, Biologisch en Convenience is Smaak nu het vierde segment waar we specifieke aandacht aan besteden met een aparte productlijn."


Debijeenkomst startte in de Hortus in Utrecht, waar Flavour Manager Baukevan Lenteren de gasten welkom heette en een introductie gaf over hetfenomeen smaak. Het gezelschap bestond onder meer uit afgevaardigdenvan teeltbedrijven, handelsbedrijven, snijderijen en supermarkten.

Nederland is het eerste land waar Rijk Zwaan start met Sensational Flavours. De officiële lancering vond vorige week woensdag plaats tijdens een culinaire bijeenkomst in Utrecht, waar gezamenlijk met een aantal ketenpartners van gedachten werd gewisseld over het fenomeen smaak. Tijdens deze gelegenheid is ook de officiële catalogus van Sensational Flavours gepresenteerd.


Intussen stonden op diverse tafels al verschillende culinaire verrassingen klaar, waaronder deze partjes Amoroso RZ. Ook waren er ‘smaaklessen’ over sla en kruiden. Het doel van deze sessies was om ketenpartners bewust na te laten denken over smaakbeleving.


Chef-kok Guus Vredenburg legde uit dat smaak iets anders is dan mondbeleving. Om dit te illustreren werd de tomaat ontleed in verschillende onderdelen, zoals sap, vruchtvlees en schil. Voor de aanwezigen bleek dit al snel aanleiding voor de nodige discussie.


Die discussie ging verder aan tafel van restaurant Het Podium, waar de gasten vervolgens van een uitgebreid diner konden genieten.


Topkok Leon Mazairac had voor deze gelegenheid een aantal bijzondere gerechten gemaakt van Rijk Zwaan-groenten. Elke gang lichtte hij even kort aan het gezelschap toe.


De groenten uit Sensational Flavours waren tijdens het diner uiteraard goed vertegenwoordigd, zoals hier in een originele koud-warmcombinatie van tomaat.


Intussen was er volop gelegenheid verder van gedachten te wisselen over smaak en het belang hiervan voor de keten. Zo werd er onder meer gesproken over de rol van een goede presentatie in het schap en de verschillen tussen smaakvoorkeuren per land.


De smakelijke gerechten die over tafel kwamen dienden daarbij als inspiratiebron. In de ‘smaaklijn’ van Rijk Zwaan zitten onder meer verschillende tomatenrassen, Salanova® en een extra kleine en zoete gele meloen.


Ten slotte was er ook nog een presentatie van Herman Verveld van HZPC. Hij besprak een case uit de aardappelwereld. Onder meer benadrukte hij hierbij het belang van smaakconsistentie.