Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jacco Vooijs van FresQ:

"Supermarktketens willen gewoon geen gezeur over voedselveiligheid"

De houding van supermarktketens ten aanzien van voedselveiligheid is de afgelopen jaren steeds strenger en scherper geworden. Dat vertaalt zich onder meer in het stellen van allerlei bovenwettelijke eisten, zoals een maximum van 30 tot 70% van de MRL en een maximum aan het aantal werkzame stoffen. Volgens Jacco Vooijs van telerscooperatie FresQ zijn deze extra eisen objectief gezien volstrekt onnodig en werken sommige zelfs averechts. Een vraaggesprek.

Als groenten en fruit met de huidige MRL's 100% veilig zijn, waarom worden er dan toch allerlei extra eisen aan gesteld?

"Laat ik eerst zeggen dat er objectief gezien geen enkele noodzaak is om onder de huidige MRL's te gaan zitten. Alle MRL's zijn uitgebreid volgens wetenschappelijk onderzoek vastgesteld en worden breed gedragen door mensen die verstand hebben van voedselveiligheid. Dat supermarktketens toch allerlei bovenwetttelijke eisen stellen, is vooral een imagokwestie. Milieuorganisaties, met Greenpeace Duitsland voorop, maken elk jaar weer een lijstje waarop te zien is hoe 'schoon' groenten en fruit van verschillende supermarkten zijn. Geen enkele supermarkt wil bij zo'n lijst in de onderste regionen belanden, waardoor zij telkens weer zwaardere eisen stellen aan de afzetorganisaties zoals de onze."

Wat kunnen jullie daar als afzetorganisatie tegenover stellen?

"Uiteraard leggen we uit dat deze extra eisen geen enkele meerwaarde hebben op het gebied van voedselveiligheid. Hoewel de meeste afnemers dit feitelijk wel met ons eens zijn, willen ze gewoon geen geen gezeur over voedselveiligheid en al zeker niet op allerlei zwarte lijsten belanden. Het komt er dus op neer dat we de eisen gewoon in moeten vullen."

Hoe frustrerend is dat?

"We doen wat de markt van ons vraagt. Maar een voorstander van al die extra eisen ben ik niet. In mijn ogen voegen ze namelijk niets toe aan de voedselveiligheid."

Een tamelijk nieuwe eis die sommige retailers stellen, is dat er maximaal drie of vier werkzame stoffen in het residu gevonden mogen worden...

"Zo'n eis begrijp ik dus echt niet. In de praktijk proberen we zoveel mogelijk met biologische bestrijdingsmiddelen te werken en alleen daar waar het echt nodig is chemisch bij te sturen. Om de biologische bestrijders te sparen, is het vaak beter om enkele lichte bespuitingen - met verschillende actieve stoffen - uit te voeren dan één keer een zwaar middel in te zetten, waarvan de biologie veel meer te lijden heeft. Met een eis van drie of vier werkzame stoffen in het residu dwing je telers dus om zwaardere middelen in te zetten. Het werkt dus eerder averechts, dan dat het een bijdrage levert aan de voedselveiligheid."

Tenslotte, bieden de bovenwettelijke eisen ook kansen?

"Aanvankelijk waren de residu-eisen misschien nog een kans voor de Nederlandse tuinbouw, omdat het Nederlandse product vaak al aan de eisen voldeed. Maar met de meest recente eisen, zoals een maximum aan het aantal werkzame stoffen en een maximum van 30 tot 70% van de MRL, loopt ook het Nederlandse product tegen de grens aan. Bij sommige producten is het amper nog haalbaar om aan de strenge eisen te voldoen."

Bron: Vruchtgroentenkoerier, Bayer CropScience

Publicatiedatum: