Die betreft, behalve zaken als dierenwelzijn, milieu en biodiversiteit, zeker ook de smaak van biologisch geproduceerd eten. Het onderdeel 'proeven' was dan ook op veel boer- en tuinderijen een belangrijke activiteit.
Boergondische Opening
Het 'Lekker naar de boer!' weekend ging zaterdagochtend feestelijk van start bij biologische kalfshouderij ‘Eco Fields’ in het Gelderse Wekerom. Peter Jens, algemeen directeur van Biologica, richtte in zijn welkomstwoord de aandacht op het gegeven ‘biologische boeren niet alleen de dingen goed doen, maar vooral ook de goede dingen doen’. Hij haalde daarbij een aantal voorbeelden aan van extra investeringen die biologische ondernemers doen, die de wettelijke eisen overstijgen. Van mooie modderpoelen voor varkens, sluipwespen om vliegen te bestrijden tot superborstels voor de koeien, maar ook het gebruik van geavanceerde technologie om minder grond te roeren ter bevordering van de biodiversiteit in de bodem. Investeringen waar de biologische boeren, aldus Peter Jens, ook door de consument beloond voor mogen worden.Genodigden en bezoekers kregen door Caspar Bürgi, bekend van televisieprogramma’s als 'Food & Fit', een speciale versie van het Boergondisch feestmaal voorgeschoteld. Tussen 27 juni en 27 september worden er door het hele land twaalf van deze culinaire diners in de boerenwei, - schuur of –stal georganiseerd, allemaal draaiend om ‘verser dan verse producten’, zoveel mogelijk rechtstreeks betrokken van de boer. Bij de opening op zaterdag werden de groenten voor het feestmaal op bijzondere wijze door de naburige tuinder aangeleverd in een authentieke ossenkar.