Gezond
Er zijn ruwwweg twee ontwikkelingslijnen om producten 'gezonder' te maken: via functional foods en gezondheidsclaims enerzijds en via de harde functionaliteit van ingrediënten om verbeteringen te realiseren in de vetsamenstelling en het vet- en zoutgehalte anderzijds. Zo verschuift de discussie de laatste jaren van minder vet naar beter vet. De uitdaging daarbij is om met minder verzadigd vet toch de juiste structuur te verkrijgen.Clean label
De drijvende kracht achter het clean label, een etiket zonder e-nummers, lijkt vooral de retail te zijn die zich hiermee wil onderscheiden, zeker in het Verenigd Koninkrijk. Daar heeft menig retailer zijn eigen lijst met additieven die wel, niet of bij uitzondering in de producten mogen worden gebruikt.De E-nummervrije trend is vooral gericht op specifieke productgroepen zoals kant-en-klaar, soepen en sauzen. Bij emulsies is het echter niet eenvoudig om alle ingrediënten met E-nummers te vervangen. Zo is meestal de consequentie een kortere houdbaarheid en neemt het romige mondgevoel af. En dat terwijl de consument E-nummerloos associeeert met natuurlijker en smaakvoller.
Bron: VMT