Oesterzwammen
Verbruggen Paddenstoelen is ontstaan uit een champignonkwekerij. Het bedrijf is in 1997 overgenomen en er is toen volledig overgeschakeld op het telen van biologische oesterzwammen. Inmiddels maakt het bedrijf zijn eigen substraat op stro waar de oesterzwammen op worden gekweekt. De oesterzwammen worden veelal los aangeboden, maar de kweker spreekt zijn voorkeur uit voor het aanbieden van oesterzwammen in trosjes. Het product blijft beter vers en houdbaar en dit zorgt voor een beter uitstraling van het product. De oesterzwammen zijn op steeds meer plaatsen verkrijgbaar, ook bij de groentespeciaalzaak. Verbruggen Paddenstoelen is daarnaast nog een samenwerking aangegaan met andere telers uit de buurt en samen bieden ze in een versomaat diverse vers producten die mensen makkelijk en snel kunnen meenemen.Kookdemonstratie
Na een rondleiding door de kelders bij Verbruggen Paddenstoelen, werd het tijd om zelf met de producten (asperge, aardbeien en paddenstoelen) aan de slag te gaan.Bij Aspergekwekerij De Wit (welke net uitgeroepen is door het Brabants Aspergegenootschap, als teler van de lekkerste asperge van Brabant) stonden de kookplaatjes al gereed en konden de groentemannen- en vrouwen aan de slag gaan.
De aanwezigen hebben tijdens de vorige bijeenkomst de opdracht gekregen om een aspergerecept in te dienen. Deze recepten zijn beoordeeld door een jury en er zijn drie recepten geselecteerd om te bereiden.
De workshop is bedoeld als aanzet tot het stimuleren asperge meerdere keren per seizoen te consumeren. Voor de groentespeciaalzaken is asperge bij uitstek zeer geschikt om je te onderscheiden van de andere verkoopkanalen.
Tevens willen we bewerkstelligen dat de consument meerdere keren asperge op het menu zal zetten. Niet alleen via een traditioneel recept maar ook via bijvoorbeeld een pastagerecht.
De recepten van de groentemannen zijn o.a. beoordeeld op:
- Toepasbaarheid voor de groentespeciaalzaak
- Toepasbaarheid voor de consument
- Gebruik ingrediënten
- Extra aankoopimpuls
- Uitstraling gerecht
Na de eerste beoordeling zijn vervolgens de drie gerechten bereid. Uiteindelijk is het winnende aspergerecept 2009 voor de Groentespeciaalzaken een aspergesalade met aardbeien geworden. Het winnende recept is ingestuurd door Greenshop van Appeven uit Maastricht. Na afloop hebben de groentemannen- en vrouwen nog van de door hen zelf bereide recepten kunnen genieten en is er nog volop nagepraat.