Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitreiking het aspergerecept 2009 voor de groentespeciaalzaak

Dinsdag 28 april is de tweede bijeenkomst geweest van de 2daagse Landelijke Aspergeworkshop. De Groentemannen en –vrouwen werden ontvangen bij Verbruggen Paddenstoelen in Erp onder het genot van een sapje en enkele hapjes met oesterzwammen. Na een korte kennismaking werd er een rondleiding verzorgt door de kwekerij, waar grijze, roze en gele oesterzwammen worden gekweekt.



Oesterzwammen

Verbruggen Paddenstoelen is ontstaan uit een champignonkwekerij. Het bedrijf is in 1997 overgenomen en er is toen volledig overgeschakeld op het telen van biologische oesterzwammen. Inmiddels maakt het bedrijf zijn eigen substraat op stro waar de oesterzwammen op worden gekweekt. De oesterzwammen worden veelal los aangeboden, maar de kweker spreekt zijn voorkeur uit voor het aanbieden van oesterzwammen in trosjes. Het product blijft beter vers en houdbaar en dit zorgt voor een beter uitstraling van het product. De oesterzwammen zijn op steeds meer plaatsen verkrijgbaar, ook bij de groentespeciaalzaak. Verbruggen Paddenstoelen is daarnaast nog een samenwerking aangegaan met andere telers uit de buurt en samen bieden ze in een versomaat diverse vers producten die mensen makkelijk en snel kunnen meenemen.

Kookdemonstratie

Na een rondleiding door de kelders bij Verbruggen Paddenstoelen, werd het tijd om zelf met de producten (asperge, aardbeien en paddenstoelen) aan de slag te gaan.
Bij Aspergekwekerij De Wit (welke net uitgeroepen is door het Brabants Aspergegenootschap, als teler van de lekkerste asperge van Brabant) stonden de kookplaatjes al gereed en konden de groentemannen- en vrouwen aan de slag gaan.
De aanwezigen hebben tijdens de vorige bijeenkomst de opdracht gekregen om een aspergerecept in te dienen. Deze recepten zijn beoordeeld door een jury en er zijn drie recepten geselecteerd om te bereiden.



De workshop is bedoeld als aanzet tot het stimuleren asperge meerdere keren per seizoen te consumeren. Voor de groentespeciaalzaken is asperge bij uitstek zeer geschikt om je te onderscheiden van de andere verkoopkanalen.
Tevens willen we bewerkstelligen dat de consument meerdere keren asperge op het menu zal zetten. Niet alleen via een traditioneel recept maar ook via bijvoorbeeld een pastagerecht.
De recepten van de groentemannen zijn o.a. beoordeeld op:
  • Toepasbaarheid voor de groentespeciaalzaak
  • Toepasbaarheid voor de consument
  • Gebruik ingrediënten
  • Extra aankoopimpuls
  • Uitstraling gerecht
Bij de beoordeling zijn toepasbaarheid en geschiktheid in combinatie met verleiding de sleutelwoorden geweest.

Na de eerste beoordeling zijn vervolgens de drie gerechten bereid. Uiteindelijk is het winnende aspergerecept 2009 voor de Groentespeciaalzaken een aspergesalade met aardbeien geworden. Het winnende recept is ingestuurd door Greenshop van Appeven uit Maastricht. Na afloop hebben de groentemannen- en vrouwen nog van de door hen zelf bereide recepten kunnen genieten en is er nog volop nagepraat.

Publicatiedatum: