Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ACB, Eillert, Fresh Food Equipment en Hayssen Sandiacre organiseren demoweken

Unieke samenwerking versterkt het concept in groentenverwerking

Een nieuw opgezet samenwerkingsverband tussen vier bedrijven, elk ook actief in de groenteverwerkingsbranche levert deze bedrijfstak een uniek, sterk concept op.
De combinatie van de specialisatie van deze ondernemingen zorgt ervoor dat er aan groenteverwerkingsbedrijven een totaalconcept kan worden geboden.



ACB Solutions uit Horst, fabrikant van totaaloplossingen in met name logistiek, agro en food, Eillert B.V. uit Winterswijk, ervaren producent van groenteverwerkingsmachines en automatische productielijnen, Fresh Food Equipment B.V. uit Hegelsom, ontwikkelaar gericht op agro en food en HayssenSandiacre, de bekende fabrikant van verticale en horizontale vorm/vul/sluit-machines, met een eigen verkoopkantoor te ’s-Hertogenbosch, hebben besloten in juni een demo te organiseren waarin hun concept zal worden gepresenteerd.



Voor deze demo, welke gehouden zal worden van 8 tot en met 26 juni 2009 op de locatie van HayssenSandiacre, De Weegschaal 11b in ’s-Hertogenbosch, zal een complete lijn worden opgesteld waarmee het, op aanvraag, mogelijk is testen te doen welke worden begeleid door een op dit gebied ervaren onafhankelijk instituut. Deze lijn zal bestaan uit een voorbewerkingstafel, een snijmachine, een wasser, een droger, een koelband en een weeg- en verpakkingsunit.

Marktontwikkelingen

Vooral in de fast en convenience food, vragen de recente marktontwikkelingen vanzelfsprekend ook nieuwe en aangepaste technieken in het verwerkingsproces.
Het internationale netwerk van de partners, de kennis en ervaring in de machinebranche maar ook in de verwerkingstechnologie, evenals de vele internationale contacten vormen de basis voor regelmatige nieuwe ontwikkelingen.

Het productengamma in de versmarkt is continue onderhevig aan wisselingen. Nieuwe recepturen worden geïntroduceerd, minder succesvolle worden afgevoerd uit het programma. Het nieuwe image van versproducten legt al een tijd een duidelijke link met gezonde voeding en lifestyle. Dit is niet alleen in Nederland, maar ook in vele andere landen een groot succes gebleken.

Baby leaf, fragiele slasoorten, bladkruiden

In de versmarkt is er een enorme toename in de verwerking van ongesneden of zeer grof gesneden fragiele slasoorten. Producten als Lollo bionda/rosso, ruccola, eikenbladsla, veldsla, frisee, radicchio, bladspinazie en ook de vertrouwde botersla (kropsla) zijn momenteel, zeker als mix, erg in trek bij de consument. Deze producten vragen onder andere extra aandacht in het verwerkingsproces, met name het wassen en drogen. Voor de wasfase introduceerde Eillert vorig jaar haar nieuwe volledig automatische wasmachine, type WASH. Deze machine is zeer kompleet uitgevoerd zodat de gebruiker naar behoefte de juiste combinatie kan instellen van de geïntegreerde technieken. Alle functies in de machine zijn programmeerbaar zodat zelf per product programma’s geschreven kunnen worden. Hierdoor is het productieproces reproduceerbaar en niet meer afhankelijk van de operator. Tevens is een constante kwaliteit van het eindproduct gewaarborgd.

Uniek droogsysteem

Ook het droogproces moet specifiek aan deze producten worden aangepast. De droogtechnologie van haar partners ACB en Fresh Food Equipment past hierbij perfect. Bij de introductie tijdens de afgelopen internationale vakbeurzen werd enthousiast gereageerd op het concept en veel interesse getoond voor de presentatie. Vers gesneden producten zijn langer houdbaar als ze na het wassen droger worden verpakt. Voor de productsoorten die minder geschikt zijn om te worden gecentrifugeerd heeft Fresh Food Equipment in samenwerking met ACB een droger ontwikkeld waarmee de houdbaarheid van kwetsbare producten aanzienlijk kan worden verlengd: de Droger 2010.

Dit wordt enerzijds bereikt omdat dit proces productvriendelijker is en anderzijds omdat de droger de producten kan drogen tot een aanhangend waterpercentage van 0%. Dit alles gebeurt in tegenstelling tot bestaande luchtdrogers zonder het product noemenswaardig op te warmen. Omdat het product niet opwarmt hoeft het in een later stadium ook veel minder teruggekoeld te worden, waardoor een aanzienlijke energiebesparing bereikt wordt. Ook behoren de mogelijkheden tot het in-lijn meten van producttemperatuur en aanhangend water tot de unieke features van de Droger 2010.

Na de droger staat een koelband opgesteld. Dit is een innovatief concept wat door ACB Solutions in de markt wordt gezet. Door de koeling in een transportband te integreren werkt dit ruimtebesparend en is er vaak een langer traject beschikbaar om de producten terug te koelen, wat weer zorgt voor een beter resultaat. Door de doordachte opbouw is de constructie tevens goed te reinigen.

Verpakken met een HayssenSandiacre Novus 350

De recentste uitbreiding van het gamma van HayssenSandiacre wordt gevormd door de Novus 350, die zowel als continuloper als intermitterende verpakker gebruikt kan worden. Als continuloper haalt hij een capaciteit van 200 verpakkingen per minuut. Met de intermitterende werking van de machine komt de grote mate van flexibiliteit in de verschillende typen verpakking het best tot zijn recht. Hierbij valt te denken aan zipsluitingen, quadpack, blokbodemzakken, doy-style zakken etc. Overigens kunnen deze opties ook als retrofit op de machine gebouwd worden, waardoor ook de flexibiliteit voor de klant in de toekomst gegarandeerd wordt. De standaard maximale zakbreedte is 350 mm. en is uitbreidbaar tot 380 mm. waarmee ook een zeer brede range aan verpakkingen gemaakt kan worden.

Hiermee is de Novus 350 uitermate geschikt voor de verse sla-industrie, een sector waar de intermitterende TG-250LD en TG-320LD vaak geziene modellen zijn. Mede door de kenmerkende robuuste bouwwijze van HayssenSandiacre is hij voor deze natte en moeilijke omgeving een uiterst stabiele factor in de verpakkingshallen van menig groenteverwerkend bedrijf. Ultra Sonor lassen behoort inmiddels ook tot de mogelijkheden en lopen en testen bij diverse fabrikanten.

Wegen met een Yamato ADW 714 SV Salad Plus

Een robuuste verpakker is niets zonder een betrouwbare, nauwkeurige weger die zich in de verse groenten industrie inmiddels ruimschoots heeft bewezen. In deze opstelling hebben we voor een Yamato ADW 714 SV Salad Plus gekozen. Een 14 kops roestvrij stalen weger die over een zware trilcapaciteit beschikt en op hoge snelheden moeilijke producten nauwkeurig kan wegen. Inmiddels hebben HayssenSandiacre en Yamato samen talloze lijnen geleverd. Uiteindelijk is het de combinatie van de weger en verpakker die het succes van een betrouwbare verpakkinglijn bepaalt.

Hygiëne en efficiency

Bedieningsvriendelijkheid van de machines is een belangrijk aspect, een snelle ombouw met gering tijdverlies verhoogt de efficiency. Voor het snel en grondig reinigen is een optimale hygiënische constructie uiteraard een eis en vanzelfsprekend voor alle machines, ongeacht of deze in een lijn werken of als stand alone worden ingezet, is de visie van de partners.

Kwaliteitsbeheersing van het eindproduct

De branche is volop in beweging en zo ook de R&D afdelingen van de genoemde bedrijven. Met de jarenlange internationale ervaring op het gebied van machinebouw maar ook de verwerkingstechnologie kunnen de gespecialiseerde partners met deze samenwerking de markt adviseren en met de juiste technieken van dienst zijn. Klantspecifiek leveren is hun sterkste punt. Continu onder de aandacht blijft het realiseren van automatiseringstechnieken voor bepaalde fases in de verwerking en het oplossen van de bottlenecks het productieproces.

Ook controle- en meetprocessen behoren hier toe, die in het kader van kwaliteitsverbetering, procesbeheersing en tracebility dringend noodzakelijk zijn. Zoals de wereld van de food processing continu in beweging blijft, zijn de individuele bedrijven steeds volop in de weer om snel en adequaat te kunnen reageren, de unieke samenwerking versterkt het concept en is in de basis tegelijkertijd een voorwaarde voor succes.
Publicatiedatum: