Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agf-schap oppimpen om aan te sluiten bij belevingswereld van consument

Producenten van A-merken en private labels investeren fors in consumenten-aandacht en experimenteren met marketingconcepten die aansluiten bij de belevingswereld van de consument. In het agf-schap is daarvan echter niets terug te vinden. Tijd voor een betere promotie van een al te bescheiden versproduct, aldus Corinne Goenee, directeur van White Tree, een adviesbureau voor strategische marketing en innovatie.

Consument voelen zich verantwoordelijk voor het welbevinden van zichzelf en van zijn/haar partner of gezin. Wanneer telers, retailers en andere belanghebbenden samen bij dat gevoel weten aan te sluiten is de weg vrij om ook van agf een merk te maken, stelt Goenee.

Consument persoonlijker aanspreken

Het heeft niet veel zin te vertellen dat een product 'nu nog gezonder' is. Beter is het om aan te sluiten bij de belevingswereld van de consument en te vertellen wat dat voor hem/haar betekent. Voorbeeld: een groentesoort met meer gezonde voedingsstoffen per 100 gram betekent voor een consument dat de kinderen van deze groente minder hoeven te eten. Dat betekent minder (lang) strijd aan tafel en meer harmonie in het gezinsleven. Een campagne kan zich ook richten op de consument die de pastasaus een beetje gezonder wil maken (broccoli in tomatensaus) of een stevige basis voor het stappen nodig heeft (rodekool met gehakt).

Koken voor je plezier

Meer en beter communiceren zorgt ervoor dat groenten vaker op het menu komen te staan van de bestaande gebruikers. Daarnaast trek je hiermee ook nieuwe gebruikers aan. Waarom wordt er automatisch van uitgegaan dat iedereen weet hoe je kool moet koken of stamppot maakt? Waarom krijgen consumenten geen prikkelend steuntje in de rug? Bijvoorbeeld door hen eraan te herinneren dat kool ook de perfecte basis is voor roerbakken, snel en gemakkelijk schoon te maken is, veel vitaminen bevat, ... ?

Vertel het verhaal

Baat ook de associaties uit die er zijn met de vrijheid van het boerenbestaan en het gezonde buitenleven. Of met de gezelligheid van stamppot of het avontuurlijke karakter van lang houdbare en vitaminerijke zuurkool die door ontdekkingsreizigers gegeten werd om geen scheurbuik te krijgen tijdens hun maandenlange verblijf op zee.

Meer emotie, meer beleving

Als mensen er een gevoel bij krijgen wordt het product meer dan een product. Dan wordt het een concept. Het verschil? "In the factory we manufacture perfume, in the store we sell hope." (Charles Revlon) Of, vrij vertaald naar de witte kool: in de fabriek maak je zuurkool, in de winkel verkoop je historie, spanning en avontuur. Of: op het land oogst je rodekool, in de winkel verkoop je een frisse kleur in het gezicht – door de gezonde buitenlucht waarin de kool gegroeid is–of gezelligheid – door de associatie met rode kool en zoete appeltjes.

Bron: White Tree
Publicatiedatum: