Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Champignons kunnen overvloed vitamine D produceren

Tholen - Een stoot ultraviolet licht zorgt ervoor dat champignons een belangrijke bron van vitamine D kunnen zijn, zo melden Australische onderzoekers. Dr. Gerald Pang en collega's van de University of Western Sydney doen van hun bevindingen verslag in het Journal of Agricultural and Food Chemistry. Champignons bevatten van nature een hoog gehalte ergosterol, de voorloper van vitamine D.

Maar de gangbare praktijk van de paddenstoelenteelt is binnen, wat betekent dat ze niet aan zonlicht worden blootgesteld en dus het ergosterol niet omgezet wordt in vitamine D. Noord-Amerikaanse onderzoekers hebben vorig jaar ontdekt dat champignons na belichting met UV-licht meer vitamine D bevatten. Nu hebben Pang en collega’s na onderzoek, gefinancierd door de Australische Mushroom Growers' Association en Horticulture Australia Ltd, bevestigd dat Australische paddenstoelen ook reageren op UV-licht.

Belangrijk is, zegt Pang, dat het onderzoek aantoont dat na behandeling de vitamine D stabiel is en het 8 dagen aanwezig blijft bij kamertemperatuur en koeling, een verplichting voor de toezichthouders.

Pang en collega's testten de impact van belichting op Agaricus bisporus paddenstoelen met UV-C licht met een xenon lamp tussen de 2 seconden en 30 minuten. Zij vonden dat de plaats van de lamp en blootstelling gedurende een bepaalde tijd geen invloed had op de kleur van de champignons, terwijl hun vitamine D-concentratie werd gestimuleerd. De onderzoekers zullen binnenkort onderzoek doen naar het effect van een hogere intensiteit met ultraviolet licht om de duur van de belichting die nodig is voor de stimulering van vitamine D te bepalen. Greg Seymour, voorzitter van de The International Society for Mushroom Science en manager van de Australische Mushroom Growers' Association, zegt bewijs te hebben dat de consumptie van 100 gram bestraalde champignons genoeg is voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine D.

Hij zegt dat hij hoopt dat de vitamine-D-rijke champignons aan het einde van het jaar in Australië verkrijgbaar zijn.