Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Koning Winter brengt traditionele Europese winteroogsten schade toe

Koning Winter heeft enkele traditionele Europese winteroogsten schade toegebracht. Vooral de Zuid-Europese landen werden niet gespaard. Dat schrijft Ardo in haar markt- en oogstbericht. Zo werd de broccoli-oogst in Portugal en Spanje vertraagd door het aanhoudende koude en natte weer. Uiteindelijk kon niet alles worden geoogst, met minderopbrengsten als gevolg.

Erwten:

De uitzaai van erwten in Spanje en Portugal werd bemoeilijkt door het natte weer. Uiteindelijk kon 10 tot 20% niet worden gezaaid. Alvast geen goede start voor het Iberische schiereiland.

Spinazie:

in Zuid-Italië hebben de strenge regens de spinazieoogst gedeeltelijk vernietigd. Aansluiting naar de lenteoogst is er niet mogelijk en tekorten zijn al een feit. We proberen de Italiaanse minderproductie op te vangen met Noord-Europese spinazieproductie. Er worden hiervoor al nieuwe oogstcontracten afgesloten.

Bloemkool:

Ook in Bretagne werd de bloemkooloogst afgeremd door het koude weer. De verse bloemkoolmarkt blijft evenwel zeer stabiel. Het is nog niet zeker of de diepvriesindustrie uiteindelijk over voldoende volumes zal beschikken. Zoals de kaarten nu liggen, lijkt dit niet het geval te zullen zijn.

Marktberichten

De West-Europese retail kan uitstekende consumptiecijfers van diepvriesgroenten voorleggen voor begin 2009. De hoge prijzen van verse groenten en de stabiele kwaliteit en beschikbaarheid blijven de hoofdredenen voor de constante groei, die in heel wat landen opliep tot maar liefst 25%. Het grootverbruik startte eerder langzaam na de jaarwisseling, wat intussen weer is goedgemaakt in februari en maart. De voornaamste oorzaak voor die langzame start was het horecasegment, dat begin januari heel wat trager op gang kwam.

Eén ding is zeker: de consumptie van diepvriesgroenten zit in de lift en biedt waarborgen wat betreft kwaliteit, gezondheid, beschikbaarheid en variatie. En waarborgen kunnen we allemaal goed gebruiken in deze woelige tijden.

Bron: Ardo
Publicatiedatum: