Voor de consument is dit weekend dus het ideale moment om de Belgische asperges op het menu te plaatsen. In 2008 werd in totaal op de Mechelse Veilingen 1,2 miljoen kg asperges verkocht. Daarmee zijn de Mechelse Veilingen voor dit product ruim marktleider in België. 85% van de in België verkochte asperges worden via de veiling in Sint-Katelijne-Waver aangevoerd. De gemiddelde prijs per bussel of schaal bedroeg in 2008 € 2,40 per 500 gr. De gemiddelde prijs per kilo losse asperges bedroeg € 3,11. Voor de groene asperges betaalde men € 2,15 per kg. Het aspergeseizoen loopt nog tot 24 juni.
Spelen met warmte
Het Belgische aspergeseizoen begint jaarlijks officieel op de 3e donderdag van april. Nochtans is het product reeds vanaf de 2e helft van januari te verkrijgen. In het begin van het seizoen zijn er asperges uit de serre te verkrijgen. Vervolgens kunnen de telers de oogst van de openluchtteelt vervroegen door het afdekken van de aspergebedden met plastic folie. Het plastiek is aan de ene kant zwart en wordt gebruikt om de grond op te warmen. Zodra het te warm wordt, draaien ze de plastic met de witte kant naar boven om de warmte te weerkaatsen. Deze technieken kunnen de jaarproductie van de aspergeplant niet verhogen, maar zorgen ervoor dat de lokale kwaliteitsasperge vroeger op de markt komt. Bovendien droogt de grond minder snel uit, wat belangrijk is voor de kwaliteit van de groente. De aanvoer komt echter pas volop op gang tijdens de maand april, waarbij de buitentemperatuur een bepalende factor is. Door de warmte van de afgelopen weken loopt de productiepiek tien dagen voor op het normale schema.Aanvoer asperges blijft groeien
De aanvoer van asperges op de Mechelse Veilingen verdrievoudigde op 10 jaar tijd van een kleine 400 000 kg tot 1,2 miljoen kg. Daarmee zijn de Mechelse Veilingen ruim marktleider in België voor dit product. 85% van de in België verkochte asperges worden via de veiling in Sint-Katelijne-Waver aangevoerd. De kleine aspergeteler in bijberoep verdween van het toneel en werd vervangen door iets grotere professionele familiebedrijven. Zo verschoof de thuisverkoop ook stelselmatig naar de verkoop via de veilingen. In Klein-Brabant ging de aspergeteelt achteruit en de Zuiderkempen en Limburg werden de belangrijkste aanvoergebieden. Regio Limburg is met een aandeel van 87% van de aanvoer de belangrijkste productieregio voor asperges.Kwaliteit, sorteringen en verpakking
Sinds 1998 zijn de asperges opgenomen in het Flandria keurmerk. Ondanks de uiterst strenge normen, voldoet 60% van de aangevoerde asperges op de Mechelse Veilingen aan de Flandria-kwaliteit. Dit is te danken aan de permanente inspanningen van de aangesloten telers. Een witte Flandria asperge moet een absoluut witte kleur hebben (geen blauwverkleuring), moet voldoende lang zijn, een mooie ongeschonden kop hebben en recht zijn. Bovendien vindt de klant op de verpakking een kleurensysteem terug die verwijst naar de sortering. De blauwe kleur verwijst naar de dikste sortering, rood naar de dikke sortering, geel naar de gemiddelde sortering en groen naar het normale formaat. Te dunne of te dikke asperges kunnen niet onder het Flandria-label aangevoerd worden.Ook op het vlak van de verpakkingen kende de asperge de afgelopen jaren een enorme evolutie. Iedereen kent de traditionele aspergebussel van 500 gr. Bijna 45% van de asperges wordt los per kilogram verkocht, wat vooral populair is bij de grootverbruikers en de horeca. Ook de asperges met 500 gr op een schaaltje onder folie verpakt kennen een opmars. Van de asperges op schaaltjes wordt ondertussen op de veiling het viervoudige verkocht als van de bussel asperges.
De schaaltjes kregen onlangs ook een nieuw etiket. Op de binnenzijde van het Flandriakaartje worden de voedingswaarde en informatie voor de consument getoond.