"Biologisch is geen eigenschap van producten maar een denk- en levenshouding"
"In een column in NRC Handelsblad op 5 april sprak professor Martijn Katan over het biologisch menu; dat het daar om een attitude gaat die het menu gezond maakt. Als we kijken naar gezondheid en voeding, gaat het er niet om wat vitaminen toe te voegen of weg te halen; dan gaat het om een compleet andere mentaliteit. Dat is de kracht van de biologische beweging. Als we een worteltje produceren, gaat het niet alleen om dat worteltje, maar om het systeem waaruit dat worteltje voortkomt", aldus Bolk.
"Biologisch is niet alleen een onderscheidend kenmerk van producten. Het is kennis en ervaring van de boer in de praktijk. Het is een denkhouding en een levenshouding: leven vanuit een partnerschap met de natuur en zorg voor de aarde. Mijn ambitie is om dat verhaal weer boven tafel te krijgen en als inspiratie te nemen voor de verdere ontwikkeling van duurzaamheid in de landbouw."
"Ik wil drie voorbeelden noemen, drie ontwikkelrichtingen waarin deze houding het verschil maakt. Bij biologisch als leefwijze kun je denken aan de betrokkenheid van de boer op het land. De productie is nu geanonimiseerd. We moeten een proeftuin inrichten om nieuwe verbindingen tussen consumenten en producenten te beproeven.
Het tweede aspect is de zorg om het geheel; het is moeilijk om daar een voorstelling bij te hebben. Toch is dat nodig. We zouden een biologische regio in Nederland kunnen introduceren die een proefgebied wordt voor verbindingen tussen stad en land, de betrokkenheid burger-ecosysteem.
Het derde aspect: bio is geen doel op zichzelf; het gaat om de gezondheid van de aarde. Bio heeft de pretentie om de beste papieren in handen te hebben. Daarom stellen we ons ten doel om over tien jaar klimaatneutraal te produceren, of beter gezegd: klimaatneutraal en duurzaam"
Bron: Biologica