Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voedingscentrum:

Groente en fruit gezond, ook voor rokers

Het dagelijks eten van twee ons groente en twee keer fruit is gezond. Het beschermt vooral tegen hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk en overgewicht, ook bij rokers. Ook beschermen groente en fruit waarschijnlijk tegen sommige vormen van kanker. Dat blijkt eens te meer uit een groot Europees onderzoek waarbij ook het RIVM betrokken is. Mensen die veel groente en fruit eten, hebben minder kans op het krijgen van dikkedarmkanker. Roken doet dit effect overigens teniet. Rokers die groente en fruit eten hebben zelfs een wat grotere kans op het ontwikkelen van dikkedarmkanker. Toch zijn de voordelen van groente en fruit voor rokers nog altijd veel groter.

Dagelijks twee ons groente, twee keer fruit. Het Voedingscentrum-advies blijft overeind voor iedereen, dus ook voor rokers. Het RIVM heeft in het kader van een grote Europese studie gevonden dat rokers die groente én fruit eten een hogere kans hebben op dikkedarmkanker dan rokers die geen groente en fruit eten. Maar daarbij zijn er ook voor rokers talloze voordelen van het eten van groente en fruit: het kan hart- en vaatziekten helpen voorkomen, het verlaagt de bloeddruk en dankzij de vezels en de weinige calorieën helpen groente en fruit je op gewicht te blijven. Stoppen met roken is uiteraard nog beter voor je gezondheid.

Dikkedarmkanker

Voor niet-rokers werd er een enorm positief effect gevonden van het eten van groente en fruit op de kans op dikkedarmkanker. Mensen die 400 gram of meer groente en fruit per dag zeiden te eten, blijken minder kans te hebben op het krijgen van dikkedarmkanker dan mensen die 220 gram of minder eten. Dikkedarmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. In het verleden werden al positieve effecten gevonden van groente en fruit op de kans op kanker in het hoofd-hals-gebied, de slokdarm en de maag, maar het definitieve bewijs daarvoor is nog niet geleverd.
Publicatiedatum: