Nederland is gek op paprikachips
Toch is het waar, wij Nederlanders vinden paprikapoeder onmisbaar op onze chips. Ruim 36 procent van alle verkochte chips heeft paprikasmaak. Vandaar dat een merk als Kettle inmiddels speciaal voor de Nederlandse markt de 'Red Paprika'-smaak heeft uitgebracht. Wij vroegen Peter Klosse, eigenaar van restaurant De Echoput en onze nationale smaakexpert, om commentaar. "Eerlijk gezegd, ik wist niet dat paprika op de chips typisch Nederlands was. Dat vraagt langer denkwerk. Wel is het opvallend dat je bij paprikapoeder niet direct aan iets lekkers denkt. En dat de smaak zo overheersend is dat je je kunt afvragen of het de vaak best lekkere smaak van de gebakken aardappel juist moet verhullen? Hoewel, dat doen de Engelsen op hun beurt ook weer met een flink overheersende zout- en azijnsmaak."
Overigens is die laatste smaak, 'Seasalt Balsamic Vinegar', nu uitgerekend weer de best verkopende smaak van de supermarktketen Jumbo, terwijl AH ze niet eens in het schap heeft staan.
"Bizar", zegt Klosse, die als smaakexpert er nog aan toe voegt: "Vanuit de goede smaak zou ik zeggen, wanneer je chips lekker vindt, hou het dan op naturel met alleen wat zeezout."