VS mag groenten en fruit wassen met antimicrobieel middel
De exclusieve licentie geldt voor de Verenigde Staten en enkele andere landen, waaronder West-Afrika. Het middel kan een groot aantal ziektekiemen doden in minder dan een minuut, maar aangeraden wordt de groenten 1 tot 5 minuten te behandelen. Volgens directeur Mike Doyle van het Center for Food Safety is het middel krachtiger en twee keer zo snel als gangbare middelen.
Doyle is ook één van de ontwikkelaars van de food wash en een autoriteit op dut gebied. Er is geen effect op de smaak, geur, textuur en uiterlijk van de behandelde groenten of fruit, en ook niet op de houdbaarheid, stelt hij.
Het middel dat onder de naam FIT op de markt komt zal verkrijgbaar zijn als spray en oplossing voor het dompelen van zowel kwetsbare bladgroenten en fruit als voor steviger producten zoals vlees en kip. Ook komen er middelen met een andere concentratie voor het ontsmetten van voedingsapparatuur en voor transportmiddelen. FIT vervangt chloor als nieuwe standaard voor het reduceren van voedselrisico's in de voedingsindustrie, stelt directeur Wichmann van HealthPro Brands. Chloor heeft veel nadelen: het is toxisch in hoge concentraties, kan vervelende geurtjes produceren, sommige voedingsmiddelen zien er na behandeling minder goed uit, het kan apparatuur aantasten, het mag alleen gebruikt worden door getraind personeel en er zijn milieu-eisen. Ook kan chloor bepaalde zaden en kwetsbare spruiten aantasten.
Bron: University of Georgia