Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS mag groenten en fruit wassen met antimicrobieel middel

De University of Georgia Center for Food Safety heeft een licentie verleend voor een nieuw antimicrobieel middel voor het wassen van groenten en fruit. De licentie is verleend aan HealthPro Brands voor het middel FIT Fruit and Vegetable Wash. Het middel doodt ziekteverwekkende pathogenen op de groente en is een alternatief voor het wassen met chloor.

De exclusieve licentie geldt voor de Verenigde Staten en enkele andere landen, waaronder West-Afrika. Het middel kan een groot aantal ziektekiemen doden in minder dan een minuut, maar aangeraden wordt de groenten 1 tot 5 minuten te behandelen. Volgens directeur Mike Doyle van het Center for Food Safety is het middel krachtiger en twee keer zo snel als gangbare middelen.

Doyle is ook één van de ontwikkelaars van de food wash en een autoriteit op dut gebied. Er is geen effect op de smaak, geur, textuur en uiterlijk van de behandelde groenten of fruit, en ook niet op de houdbaarheid, stelt hij.

Het middel dat onder de naam FIT op de markt komt zal verkrijgbaar zijn als spray en oplossing voor het dompelen van zowel kwetsbare bladgroenten en fruit als voor steviger producten zoals vlees en kip. Ook komen er middelen met een andere concentratie voor het ontsmetten van voedingsapparatuur en voor transportmiddelen. FIT vervangt chloor als nieuwe standaard voor het reduceren van voedselrisico's in de voedingsindustrie, stelt directeur Wichmann van HealthPro Brands. Chloor heeft veel nadelen: het is toxisch in hoge concentraties, kan vervelende geurtjes produceren, sommige voedingsmiddelen zien er na behandeling minder goed uit, het kan apparatuur aantasten, het mag alleen gebruikt worden door getraind personeel en er zijn milieu-eisen. Ook kan chloor bepaalde zaden en kwetsbare spruiten aantasten.

Bron: University of Georgia
Publicatiedatum: