Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groente en fruit kunnen babyhersens beschermen

Tholen - Hersentumoren zijn de 2e oorzaak van kanker bij kinderen en verantwoordelijk voor 25% van de sterfgevallen. Uit onderzoek blijkt dat een dieet dat rijk is aan plantaardige producten tot vermindering van de risico’s op deze tumoren kan leiden. Medullablastoma is de meest voorkomende tumor bij kinderen tussen de twee en tien jaar en beschadigt het ruggenmerg en de hersenen. Het is een agressieve kanker die zeer moeilijk te bestrijden is, ondanks chemotherapie, radiotherapie en chirurgische ingrepen. Slechts de helft van de kinderen blijken 5 jaar na behandeling nog te leven na het ontstaan van deze kanker.

Maar nog erger is dat een groot deel van deze overlevenden blijft lijden aan na-effecten zoals cognitieve stoornissen en het niet gedijen. Het zijn tragische gevolgen voor de levens van de kinderen en de families. Hoewel een groot deel van de ziektes genetisch bepaald zijn en spontaan optreden, zijn ook de levensstijl gedurende de zwangerschap en de eerste jaren van het leven van de kinderen van invloed op de risico’s van kanker. Het regelmatig eten van groente en fruit, zoals bananen en sinaasappelen, gedurende de eerste twee levensjaren vermindert de kans op leukemie met 50% bij kinderen tussen de 2 en 14 jaar.

Deze waarneming geeft aan dat gezonde eetgewoontes tijdens de zwangerschap en tot aan het einde van de borstvoeding van belang zijn voor het risico van pediatrische kanker. Een recent uitgevoerde studie door David Labbe heeft aangetoond dat het molecuul sulforaphane, wat voorkomt in broccoli, de groei van tumoren kan beletten. Deze moleculen, flavonolen genaamd, worden gevonden in uien, appels, broccoli, thee en in kruiden zoals peterselie, venkel en kappertjes. Deze waarnemingen bieden de mogelijkheid om tijdens de zwangerschap en de vroege kinderjaren de kans op het ontstaan van leukemie te verminderen en bij kinderen die deze ziekte hebben overleefd recidive te voorkomen.