Groente en fruit kunnen babyhersens beschermen
Maar nog erger is dat een groot deel van deze overlevenden blijft lijden aan na-effecten zoals cognitieve stoornissen en het niet gedijen. Het zijn tragische gevolgen voor de levens van de kinderen en de families. Hoewel een groot deel van de ziektes genetisch bepaald zijn en spontaan optreden, zijn ook de levensstijl gedurende de zwangerschap en de eerste jaren van het leven van de kinderen van invloed op de risico’s van kanker. Het regelmatig eten van groente en fruit, zoals bananen en sinaasappelen, gedurende de eerste twee levensjaren vermindert de kans op leukemie met 50% bij kinderen tussen de 2 en 14 jaar.
Deze waarneming geeft aan dat gezonde eetgewoontes tijdens de zwangerschap en tot aan het einde van de borstvoeding van belang zijn voor het risico van pediatrische kanker. Een recent uitgevoerde studie door David Labbe heeft aangetoond dat het molecuul sulforaphane, wat voorkomt in broccoli, de groei van tumoren kan beletten. Deze moleculen, flavonolen genaamd, worden gevonden in uien, appels, broccoli, thee en in kruiden zoals peterselie, venkel en kappertjes. Deze waarnemingen bieden de mogelijkheid om tijdens de zwangerschap en de vroege kinderjaren de kans op het ontstaan van leukemie te verminderen en bij kinderen die deze ziekte hebben overleefd recidive te voorkomen.